Ekologiskt anpassade isoleringsmaterial är snälla mot människa och miljö. De innehåller inga skadliga kemikalier eller fibrer som är irriterande för hud och andningsvägar. Välj i första hand isolering av förnyelsebara naturfibrer. De tillåter en viss fuktvandring och bidrar därmed till en bättre inomhusmiljö, de förbrukar dessutom betydligt mindre energi vid tillverkning än konventionell isolering. För de applikationer som kräver det, till exempel grundisolering, finns bra mineralisk isolering. Välj helt bort isolering med plastisolering, då produkterna är miljöbelastande, kan avge hälsoskadliga ämnen och dessutom har dåliga fukt-och brandegenskaper. Text: Cathrine Bülow. Läs mer
Längre tillbaka hade man ingen speciell isolering i husen. Timmer och tegelväggar byggdes massiva och var både bärande och isolerande samtidigt som de skyddade mot väder och vind. Även idag byggs monolitiska konstruktioner, till exempel i massivträ eller högisolerande lättbetongblock. Väggarna blir lite tjockare eftersom tunga, bärande material isolerar sämre men å andra sidan magasinerar de värme bra.
I början av 1900-talet utvecklades flerskiktsväggarna och trähusen försågs med material som enbart hade en isolerande funktion som kutterspån, halmskivor och torv. Senare intog mineralullen, och så småningom cellplasten, marknaden. Men ska man bygga ekologiskt är det fortfarande naturmaterial som gäller.
Isolering – hur funkar det?
Isoleringsbranschen säljer egentligen luft. Eller rättare sagt produkter som håller kvar varm luft. Ett värmeisolerande material har många fickor där stillastående luft samlas. Värmeledningsförmågan är den egenskap som anger hur bra ett material isolerar. Den betecknas med den grekiska bokstaven lambda (λ) och enheten är: W/mK.- Watt per meter och kelvin (energi per tidsenhet delat på tjocklek och temperatur.) Bra isoleringsmaterial har en dålig värmeledningsförmåga. Ju lägre Lambda(λ)-värde, desto bättre isoleringsförmåga. Hur hela väggen isolerar utrycks i U-värde. Isoleringsvärde är dock inte helt exakta utan kan variera något beroende på fabrikat, fukthalt med mera.
Det är dock missvisande att bara titta på λ-värde och U-värde. Ett materials densitet/täthet har också betydelse. En hög täthet innebär visserligen mindre plats för värmehållande luft men det förhindrar luftströmmar (konvektion) i isoleringen som leder till energiförluster och risk för kondensation och skador på konstruktionen. Högre täthet innebär också att materialet kan magasinera värme (har värmekapacitet). Här finns alltså en motsättning. Det kan lösas med ett isoleringsmaterial som både har relativt hög densitet och många luftfickor – som naturfiberisolering.
Varför inte konventionell isolering?
Mineralull av sten eller glas
Mineralull av sten eller glas(λ = 0,032-0,040 W/mK) började användas på 1960-talet och används fortfarande flitigt. iStenullen görs av smält, spunnen sten (basalt och diabas) medan glasull som hörs på namnet tillverkas av glas (delvis returglas). Processerna är energikrävande. Ullen binds samman med hjälp av urea, fenol och formaldehydharts. Det är giftiga ämnen som anses bundna vid ”normal användning” medan de frigörs vid brand. Mineralullsdamm är ett arbetsmiljöproblem och en betydande orsak till att byggnadsarbetare drabbas av sjukdomen KOL. Lösullsisolering och gammal glasull är värst. Höga dammhalter finns ofta på byggen och i nybyggda hus. Fibrer kan också läcka ut från oinkapslad ull, till exempel i undertaksplattor eller drev. Idag har tillverkningen i viss mån ställts om så ullen innehåller mindre lungskadliga fibrer men istället har limhalten ökat. Mineralull kan inte buffra fukt, och kräver därför en ångspärr. Bristen på fuktkapacitet innebär en risk att fukt kan kondensera inuti ullen .
Cellplast – brandfarligt och giftigt ”skandalmaterial”
Cellplast (λ = 0,038-0,045 W/mK) är en gemensam beteckning för petrokemiska isoleringsskivor tillverkade av styren, polystyren, polyuretan, PIR eller fenolskumsisolering. Styropor – expanderad polystyren (EPS) uppfanns av den tyska kemijätten BASF 1950. En variant på samma material är XPS med en tätare struktur som tål högre tryck och fuktbelastning och därför används för grundläggning. Cellplastskivor skymtas idag på vart och vartannat bygge – men det är knappast något att applådera åt då en hel drös med miljöproblem är kopplade till dem. Råvaran är olja och styren tillverkas i en komplicerad och mycket energikrävande[W1] petrokemisk process där giftiga ämnen bildas i olika mellanled. Styren är hormonstörande och ett starkt nervgift. Därför måste ny cellplast lagras i minst två månade innan den får säljas. Även xylen avges under denna första tid. Dessutom tillsätts giftiga bromerade flamskyddsmedel vissa produkter eftersom cellplast är brandfarligt. Flamskyddsmedel som HBCD, numera förbjudet, är skadliga för vattenlevande organismer, fosterskadande hos människor och kan inte brytas ner i naturen utan har till och med hittats på Arktis.
Eftersom cellplastfasader lätt blir en grogrund för påväxt tillsätts dessutom giftiga bekämpningsmedel som Diuron eller nervgiftet Terbutryn i de speciella plastbaserade tunnputser som används på plasten. I Tyskland har man uppmätt höga halter av ämnena i vattendrag. Gifterna kan knytas till cellplastfasaderna eftersom ämnena numera är förbjudna inom jordbruket. I Tyskland är Styropor nu klassat som farligt avfall men verkställandet har fått skjutas upp eftersom man helt enkelt inte har kapacitet att ta hand om bergen med giftig frigolit.
Brandexperter har länge varnat för brandfaran med cellplast och vissa har kallat produkten bensin i fast form. Polystyren brinner häftigt med svart, giftig rök och bildar så kallade pölbränder. Den tragiska Londonbranden sommaren 2107 när runt 80 människor miste livet, skedde i ett hus med fasadelement av cellplast.Till ett kg Styropor går det åt fem kilo olja.
PUR – polyuretan och PIR
Polyuretan (λ = 0,025-0,035 W/mK) är mest bekant som fogskum men PUR och PIR – ett fastare skum – finns också som isoleringsskivor för väggar, tak och grunder, eller som en del sandwichelement. Säljargumenten är materialens ringa vikt och höga isoleringsförmåga. Även här är BASF en storproducent. PUR tillverkas av hälsoskadliga isocyanater och olika miljöskadliga tillsatsämnen, ofta också flamskyddsmedel. Risken för isocyanatexponering är störst vid tillverkningen. Vid brand frigörs också isocyanter , giftig blåsyra och ofta flamskyddsmedel. Produktionen är mycket koldioxidslukande (4,928 kg CO2/kg).
Fenolskumisolering
Fenolskumisolering/fenolskumskivor (0,022 W/mK ) är en skumplastisolering närbesläktad med bakelit*. Den används för bland annat fasad- golv- och takisolering. I en tid när petrokemiska material borde vara ett minne blott – har denna produkt dessvärre istället fått ett kraftigt uppsving på marknaden, på grund av att produkten är mycket värmeisolerade och det därför endast behövs ett tunt skikt och för att materialet har bättre brandegenskaper än styropor. Isoleringen smälter inte vid brand men en tät, svart rök som innehåller farliga sönderdelningsprodukter bildas.
Fenolhartsskum tillverkas av fenol och formaldehyd. Fenolhartset (syntetiskt harts) blandas med ett drivmedel, ofta pentan och klorpropan eller pentan och isobutan och en härdare, till exempel svavelsyra, fosforsyra eller saltsyra, som skummas till remsor och sen bearbetas till skivor. Bor- eller fosfatföreningar kan tillsättas för att förbättra flamskyddsegenskaperna. Isoleringsskivorna är vanligen täckta på båda sidor med glasfiberväv eller aluminiumlaminering.
Materialet är lätt att skära till på grund av sin höga bulkdensitet, men monteringen är tidskrävande på grund av materialets sprödhet. Direktkontakt med metall och fukt måste undvikas för att förhindra korrosionsskador och materialet måste förvaras torrt och skyddat från väder och vind.
Miljö och hälsoaspekter på fenolskumisolering
Vid tillverkningen av fenolharts används olika kemiska ämnen som kan vara skadliga för hälsan. Basen för fenolharts är den industriella kemiska föreningen fenol. Fenol (även känt som karbolsyra, hydroxibensen) är hälsofarligt. Ämnet irriterar slemhinnorna vid inandning, orsakar kemiska brännskador på huden och är ett nervgift. På grund av sin bakteriedödande effekt har fenol tidigare använts som desinfektionsmedel. Det har också använts vid framställning av läkemedel och som ogräsmedel.
Inandning av fenolångor kan orsaka irritation av slemhinnor, andningsförlamning, delirium och hjärtstillestånd. Långvarig exponering kan leda till nerv- och njurskador, blodförändringar och vid hudkontakt till kontaktdermatit. Fenol misstänks ha mutagena och cancerframkallande effekter.
Även formaldehyd är hälsoskadligt, irriterar slemhinnorna och kan vid inandning orsaka cancer. Fenolskum kan inte återanvändas utan förbränns.
Ekologiskt hållbar isolering
Naturfiberisolering
Isosering från växtriket
Isolering från växtriket tillverkas av förnyelsebara råvaror och materialen är CO2-neutrala. Växtfiberisolering buffrar fukt och kräver ingen tät ångspärr i konstruktionen. Till skillnad mot mineralull är växtfibrerna mjuka mot människans hud och slemhinnor.
Borsyra, borax, vattenglas, ammoniumpolyfosfat eller natriumbikarbonat är tillsatser som kan användas för att motverka svampangrepp och göra produkterna mer brandsäkra. Natriumbikarbonat och vattenglas är helt ofarliga medan de andra tillsatserna kan ha en del negativa miljö- och hälsoeffekter. Det är framför allt bor och borsyra som är omtvistat eftersom de finns med Europeiska kommissionens lista över hormonstörande ämnen, även om det då handlar om mycket högre koncentrationer än vad man utsättas för i ett hus.
Cellulosafiberisolering (λ = 0,038-0,043 W/mK) framställs av gamla dagstidningar eller nyproducerad cellulosa från granfiber och levereras som lösull, skivor eller drevremsor. Det är den vanligaste (och billigaste) växtfiberisoleringen. Isoleringsvärdet är på pappret samma som för mineralull men i praktiken isolerar den enligt vissa tillverkare ungefär 30 % mer. Det beror på att den är ganska tung med en tät struktur som ger få luftrörelser i materialet vilket gör att värmen hålls kvar bättre. Det ger även bra ljudisolering och en viss värmetröghet som är bra på sommaren när många hus har problem med övervärme.
Returpapperisolering är såklart miljösmart på grund av återvinningen men en nackdel är att produkten inte har samma förmåga att hantera fukt som nya träfibrer eftersom den har urlakats i tidigare processer. Isoleringen innehåller också kemikalier från trycksvärtan även om dagens tryckfärger anses rätt harmlösa.
Isolering av cellulosa kan damma kraftigt, speciellt lösullen, och andningsskydd ska därför användas.
Det finns även skivisolering av cellulosa och träfiber (λ = 0,037-0,045 W/mK) som lämpar sig för isolering av vägg och innertak. Skivorna brukar formas med naturens eget lim, lignin, på en väv av jute eller liknande men vissa producenter kan använda lim. Polyester eller i värsta fall polyuretan kan ingår i vissa fabrikat.
Kutterspån/sågspån (λ = 0,06-0,08 W/mK) var en vanlig isolering i gamla trähus. Nackdelen var att de behövde fyllas på efter en tid när spånen sjönk ihop. Ekohusföretaget Baufritz har utvecklat en ny isolering med just kutterspån/sågspån. Produkten heter HOIZ (λ = 0,047 W/mK) och är helt kemikaliefri och av träspån som flamskyddats med vassle och impregnerats mot mögel med soda. Spånen komprimeras med speciella verktyg och används i Baufritz egna hus som finns upp till passivhusstandard. HOIZ har testats av flera olika institut och är bland annat Cradle to Cradle-märkt på guldnivå samt Nature Plus-märkt. Primärenergiåtgången är endast 14 kWh/kg isolering[CB1] .
Hampaisolering (λ = 0,038-0,045 W/mK)har en naturlig resistens mot svamp- och bakterietillväxt. Därför impregneras den inte med något annat än ofarligt natriumbikarbonat som flamskyddsmedel. Hampa finns som kort- och långfibrig och som isoleringsskivor.
Korkisolering (λ = 0,040-0,045 W/mK) från korkekens bark har mycket goda isoleringsegenskaper och kan användas i form av granulat i skivor för golv och ytterväggar. Skivorna är bekväma att arbeta med och utmärkta för den som vill ha ett lätt isoleringsmaterial.
Linfiberisolering (λ = 0,038-0,040 W/mK) framställs från linets stjälk genom att den torkas och skäktas så att fibrerna frigörs från skalet. Fibrerna binds samman under uppvärmning och formas till mattor där polyester oftast används för att få mattorna styvare vilket ger produkten en sämre miljöpretsnada. 1-2 % Borax tillsätts ibland som brandskydd. Lin är precis som hampa naturligt motståndskraftigt mot insekter, fuktbuffrande och relativt brandhärdigt. Det krävs vare sig bekämpningsmedel eller konstgödsel vid odlingen. Linisolering produceras bland annat i Finland.
Isolering från spannmål och gräs
Halm (λ = 0,052-0,080 W/mK) är en restprodukt som det finns gott om och det är såklart miljösmart att använda den till isolering istället för att nytillverka material. Förutom att användas i halmbalshus och lerhalmshus finns det i Tyskland och England också tillverkning av isoleringsskivor av halm. I Tyskland finns även isolering av torkat gräs, AgriCell, som först konserveras och tvättas. Enligt tillverkaren isolerar produkten ungefär som glasull. En annan tysk produkt är råggranulatisolering (λ = 0,048 W/mK) av extruderade rågkorn och rågkli där vassle, kalk och vattenglas skyddar produkten mot mögel, insekter och gnagare.
Tång (λ = 0,042 W/mK) – Zostera marina, även kallat ålgräs, är ett förträffligt ekomaterial som i århundraden använts av kustbefolkning som väggfyllnad och taktäckning. Även fartyg isolerades med tång och på 50-talet fanns det fortfarande fabriker för tångbearbetning i Danmark. Det fina med tång är att det är en restresurs som naturen bjuder på. Den spolas upp på stränderna i stora drivor under hösten och röjs ofta bort för att inte störa badgästerna. Det enda som behövs göras är att samla in, tvätta och torka den. Tången är naturligt kalk- och kiselimpregnerad mot röta och nedbrytning och dessutom naturligt flamskyddad och självsläckande(!). Den håller dessutom en evighet – så det är inte konstigt att traditionen med tång som byggnadsmaterial nu återupptagits. SEEGRAS säljer dansk tång som lösfyllning i väggen, man arbetar också på att utveckla isoleringsskivor.
Även tången Posidonia oceanica, som spolas i land som små potatislika bollar, kan användas som isolering och säljs via företaget NeptuTherm.
Vass (λ = 0,042-0,048 W/mK) är en annan växt som kan användas för att förbättra isoleringen i massiva ytterväggar. Främst har den använts till ler- och/eller korsvirkeshus.
Isolering från djurriket
Fårull (λ = 0,033-0,040 W/mK) är naturens eget funktionsmaterial som kan hålla upp till 35 % fukt av sin egen vikt utan att förlora isoleringsförmåga. Ullen värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Dessutom är den naturligt flamsäker och ljuddämpande. Det finns en överproduktion av ull i världen och mycket går till spillo, så varför inte sätta värmande ullkoftor på husen istället för att slänga bort ullen? Ullen har ju ett mycket bra isoleringsvärde och är dessutom behaglig att arbeta med. Men ett problem är att den är ganska känslig för skadeangrepp av mal och därför ofta behandlad med skadliga insektsmedel. Närproducerad, giftfri ull är dock ett mycket bra isoleringsalternativ.
Musselskal (λ = 0,112-0,135 W/mK) är en restprodukt som bildas i stora mängder i naturen och som avfall vid konserveringsfabriker. De kräver ingen energi att framställa och är lätta och billiga. Skalen har framför allt använts av danska ekobyggare som isolering i grunder – där de är kapillärbrytande och dränerande samtidigt som de har en bärande och isolerande förmåga. Takisolering med musslor förekommer också.
Mineralisk isolering- bra miljöval
Mineralisk isolering isolerar i regel sämre än växtfiberisolering och energiåtgången är för det mesta ganska hög vid tillverkningen. Mineralull har en dålig miljöprofil medan cellglas och skumglas är betydligt bättre isoleringsalternativ, främst i grunder.
Skumglas (λ = 0,097-0,11 W/mK) görs av returglas som blandas med jäsmedel, efter upphettning till cirka 1 000 grader blir slutprodukten små expanderade stenar som består av 85 % luft. Produkten är obrännbar och kan inte mögla. Skumglas isolerar bra och är i förhållande till sin låga densitet mycket tryckhållfast, och bildar därför ett stabilt underlag för konstruktioner.
Cellglas/foamglas (λ = 0,40-0,55 W/mK) är block som tillverkas av returglas. De är ett klimatvänligare alternativ till betong i grunden men passar också bra för isolering av källarväggar och takterasser. Ja hela hus kan faktiskt byggas av materialet så kallade Koljernhus. Cellglas är ganska dyrt. Blocken limmas med asfalt.
Multipor – isoleringsskivor i lättbetong (λ= 0,043 W/mK) finns som isoleringsskivor och används främst för att tilläggsisolera gamla stenhus. Det används också som konstruktionsmaterial.
Lättklinker (λ = 0,079-0,12 W/mK) kan, likt skumglas, användas som lösfyllning i grunder och i kanalmurar. Eller ingjutna i block till hela hus.
Perlit (λ = 0,045-0,100 W/mK) är ett vulkaniskt glas som bryts i dagbrott. Namnet kommer från franskans perle – pärla, på grund av att det pärlemorskimrande utseendet. Perlit expanderas vid en temperatur på 900-1200° och får då ett utseende som påminner om pärlsocker. Perlit anses miljövänligt, det kan inte brinna eller reagera kemiskt med andra byggmaterial men ger ett fint, besvärande damm så andningskydd är viktigt. Perliteanvänds som lösfyllnad i kanalmurar, i tak och grund, i isolertegel eller andra block.
Kalciumsilikatskumskivor (λ = 0,060-0,070 W/mK) är skivor av kalk, sand, vattenglas och 3-6 % cellulosa. I Sverige används de mest som eldfasta skivor men de kan också användas för tilläggsisolering av stenhus. Skivorna buffrar fukt och motverkar mögel på grund av sitt höga pH-värde (pH 10). De innehåller inga farliga ämnen.
Källor
Böcker
- Berge Bjørn, The Ecology of Building Materials, Routledge Architectural Press 2009
- Bokalders Varis, Block Maria, Byggekologi – kunskaper för hållbart byggande,— AB Svensk Byggtjänst 2010, 2014
- Lundblad Dag, Hult Marie, Farliga material i hus, Formas 2006
- Gudmundsson Göran, Stora boken om byggnadsvård, Bonnier Fakta 2010
- Schmitz Günter Thomas, Ekologiskt byggande och boende, Könemann 1998
- Ökologische Dämmstoffe -PDF
Länkar
- http://www.gesundes-haus.ch
- http://www.svensktorv.se
- www.natureplus.de
- www.ibo.at
- https://neptugmbh.de
- https://www.energieheld.de/daemmung/daemmstoffe
- https://www.seegrashandel.de/ökobilanz/
- http://www.thermocell.se/produktinfo/varforisoler.htm
- www.ekofiber.se
- http://byggnadsvard.se/kunskapsbanken/artiklar/isolering/vaelja-isolering-vilka-aer-riskerna
- http://byggnadsvard.se/kunskapsbanken/artiklar/isolering/isolera-med-naturens-original
- http://naturochmiljo.fi/vad_vi_gor/skog_och_mark/myrar_och_torvtakt/torvtakt/
- https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-flera-stora-brander-i-sverige-kopplas-till-plastisolering
- https://www.youtube.com/watch?v=AWD0HeZLufM
- https://www.svenskttra.se/tidningen-tra/2016-2/bromsa-och-lagra-energi-med-trabaserad-isolering/
- https://www.t-online.de/heim-garten/bauen/id_76428974/waermedaemmung-mit-polystyrol-experten-raten-ab.html
- http://naturschutz.ch/news/10-gruende-auf-styropor-zu-verzichten/115574
- https://www.n-tv.de/ratgeber/Wie-schaedlich-ist-Waermedaemmung-article14089021.html