Fossilfria byggskivor med biobaserat lim under utveckling

forrest, trees, fog

Företaget Isotimber, som tillverkar stomstystem av trä, utvecklar nu tillsammans med Stora Enso och Moelven 100 % fossilfria plywwodskivor och byggelement. Det sker i ett fyramiljonersprojekt finansierat genom BioInnovation. med RISE som projektledare.

Vårt mål är att nå en fossilfri och cirkulär produkt som utgör en kolsänka under sin livstid. Det vill säga att byggmaterialet efter fullgjord tjänstgöring, med loopar av återbruk och återvinning till andra produkter, ska kunna återgå till naturen utan att skada den. Vi behöver ett fossilfritt lim i industriell skala och är ödmjuka inför den komplexa process det är att utveckla ett nytt lim, men nu ser vi med försiktighet möjligheten att vi kan nå vårt mål. Det är fantastiskt!, säger Janina Östling från IsoTimber .

Et fossilfritt lim utan syntetiska limkemikalier är välkommet ur flera aspekter. För miljö, klimat, hälsa (inomhus- och arbetsmiljö). Så Ekobyggportalen håller tummarna för limutvecklingen och hoppas att limmet i framtiden kan användas för olika applikationer som byggskivor och göra trähusbyggandet än mer miljövänligt. Läs mer: http://se/newsroom/#/pressreleases/stora-enso-moelven-isotimber-och-rise-utvecklar-100-percent-fossilfria-byggmaterial-tillsammans-3099936