Skandalen med byggsopor i Botkyrka

scrap iron, waste, junk

Sedan i december brinner en giftig brasa av osorterade byggsopor på vackra Grödingelandet i Botkyrka kommun utanför Stockholm. Grannarna oroas av vad röken kan innehålla och hur den kan påverka deras hälsa.  Branden illustrerar problemet med användningen av giftiga byggmaterial-såsom cellplast och diverse byggkemikalier. Skulle vi bara bygga med bra material- vilket är fullt möjligt och faktiskt det enda rimliga- skulle inte likartade situationer kunna uppstå. Branden visar också på problemet med greenwash inom byggbranschen.

Det ansvariga företaget NMT Think Pink har nämligen hög svansföring vad gäller miljöfrågor och 2018 fick ägarna diplom som ett av årets gasellföretag av Dagens Industri. Men i höstas häktades ägarna till NMT Think Pink för grovt miljöbrott. De hämtades av polisens insatsstyrka. NMT Think Pink håller en hög svansföring när det gäller miljöfrågor och det egna miljöansvaret. NMT Think Pinks hemsidaNMT Think Pinks hemsida

Företaget driver utöver deponin i Kagghamra ett antal deponier för byggavfall i Mellansverige, bl.a. ytterligare ett i Botkyrka( Kassmyra) och i Sigtuna och Västerås.

Expressen  har rapporterat  om hur NMT Think Pinks ägare Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson är misstänkta för grovt miljöbrott. NMT Think Pinks dotterbolag NM Trading & Transport som skulle återvunnit avfall från framförallt byggarbetsplatser, har enligt misstankarna inte alltid återvunnit soporna. Istället misstänker man att makarna, genom att ha utnyttjat ett kryphål i lagstiftningen, har transporterat runt byggsopor mellan de olika anläggningarna. Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/grannar-till-branden-i-sopberget-i-botkyrka-vi-ar-oroliga

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/markagaren-think-pink-ar-ansvariga-for-sopbranden/

Bella Nilssons resa – från porrkrig till miljonutdelning
“Misstänks nu för grovt miljöbrott. Bella Nilsson, Queen of trash” som hon själv kallar sig, häktades i förra veckan misstänkt för grovt miljöbrott. “Vd:n för sopbolaget Think pink kom till Sverige från Iran i mitten av 80-talet, och har sedan dess gått från att arbeta i porrbranschen till att i dag kunna plocka ut mångmiljonbelopp i aktieutdelning.”