Ekobyggportalen på visning av miljöhus i Mora

Hamhus Mora

I lördags var Ekobyggportalen på visning av en ett unikt husbygge i Mora. Allmänhet och företag var inbjudna för att ta del av detta ekobyggprojekt med prefibricerade halmväggar och andra lösningar som gör huset både hälsosamt och klimatsmart.

Kraftigt minskad energiåtgång och användandet av naturliga och sunda material är hörnstenar i projektet, för byggherren Carl-Fredrik Johansson som också själv ritat huset. Med bygget vill han skapa en tryggare framtid för sig och sin familj, i en tid med stigande elpriser, virkespriser, räntor, klimat-och miljöhot. Intresset för visningen var stort och många kom för att titta och prata med Carl-Fredrik och leverantörsutställarna.

Kort fakta om huset:

  • Byggherren Carl- Fredrik Johansson – Build Bright, har själv gjort arkitekt- och  konstruktionsritningar.
    Väggarna består av Ecococons prefabricerade halmelement som sedan ska lerputsas
  • .Grunden kommer från Klara Byggsystem och är gjord av cellglas och en träplatta, istället för av klimatskadlig betong
  • Träfiberisolering från Topcell i taket, tillverkat av kvistnötter, de delar av veden där grenar växer ut från stammen- en restprodukt vid massaframställning) och är helt utan skadliga tillsatser.
  • Energieffektiva träfönster Smartwin från Buildwell/Smartwin företag med kompetens inom passivhus och biopassivhus, rådgivning, projektering samt försäljning energieffektiva komponenter.
  • Recoma byggskivor som göras av gamla förpackningar -istället för gipsskivor.
  • Träskydd med OrganoWood – ett giftfritt och kiselbaserat träskyddsmedel

 En energieffektiv konstruktion med (bio)paasivhusstandard, regnvattenuppsamling och återvunnet avloppsvatten är andra delar som ger huset en tydligt miljö-och klimatprofil! Tack för en fin visning, Carl -Fredrik och tack till leverantörerna för intressanta samtal och ny kunskap!  Läs mer om halmhus här.