Tolv miljövänliga bekämpningsmedel och metoder för grönsaksodling

Text: Therese Hermansson, Plantinavia. Att odla egna grönsaker ger dig nyttiga och näringsrika råvaror, och det kan vara ett effektivt sätt att minska på inköpen och spara pengar. Tråkigt nog så behandlas många av de grönsaker och frukter som säljs i snabbköpen med bekämpningsmedel som innehåller potentiellt skadliga ämnen. Allt fler har blivit medvetna om de oönskade effekter som dessa tillsatta kemikalier kan ha på hälsan. Lyckligtvis finns det många enkla och miljövänliga sätt att hålla skadedjur och ogräs borta från din odling.

Här har vi listat de 12 bästa hacksen som på ett miljövänligt och naturligt sätt ser till att dina grönsaker hålls fria från sjukdomar och ohyra.

1. Känn till vilka dina fiender är

Om du vill skydda dina odlingar från ohyra behöver du veta vilka insekter som brukar förekomma i ditt område. Läs på och ta reda på vilka som finns och lär dig vilka metoder som kan användas för att snabbt eliminera dem.

Du kan fråga bönder, experter inom jordbruk eller rent av lokala trädgårdsbloggare om hur de gör för att hantera skadeinsekter.

2. Välj motståndskraftiga frösorter

Det finns en uppsjö av frösorter som har en naturlig motståndskraft mot skadedjur. Kulturarvssorter är ofta extra resistenta mot vanligt förekommande sjukdomar och insekter.

Prata med ägare av närliggande gårdar eller trädgårdar och be om tips på vilka arter du bör så i ditt trädgårdsland, kanske kan de till och med förse dig med frön.

3. Växtdelar och kompost

Kvarblivna växtdelar som gräsklipp, torra löv och fallna grenar utgör en perfekt grogrund för sådant som kan skada det du odlar. Använd istället dessa på kreativa sätt så att insekter inte tar skydd och förökas bland de förmultnande delarna.

Samla ihop växtdelarna i en kompost, och använd sedan den näringsrika mullen som bildas för att ge dina grönsaker en välbehövlig boost.

4. Använd ekologisk gödning och uteslut kemiska bekämpningsmedel

Kemisk gödning och bekämpningsmedel kan tyckas ha en snabb effekt till att börja med. Det finns dock risk att de allvarligt skadar den balans som råder i trädgården och dödar insekter och spindlar som annars hade hindrat skadeinsekter från att frodas.

Att använda denna metod kan därför ställa till med ännu större problem än tidigare. Skadedjur riskerar få överhanden när det inte längre finns rovdjur som håller deras antal nere. Använd alltid ekologisk näring och miljövänliga insektsmedel istället för giftiga kemikalier som kan ha negativ inverkan på både din trädgård och hälsa.

5. Utöva skiftesbruk

Att plantera samma grödor på samma plats år efter år riskerar du att få skadedjur och sjukdomar att förökas i en häpnadsväckande hastighet. För att undvika detta kan du använda dig av skiftesbruk.

Om du odlar olika typer av gröda varje säsong kommer du få en större skörd, samtidigt som du håller nere risken för att odlingarna drabbas av sjukdomar. Denna metod hindrar dessutom jorden från att bli tömd på näringsämnen som kväve och fosfor.

6. Plantera skadedjursavvisande växter

Många typer av vanliga trädgårdsväxter, blommor och örter är bra på att skrämma bort insekter. Växter som broccoli, selleri, kryddnejlika, tagetes, kattmynta, lavendel, rosmarin och petunior är bra val eftersom de sällan uppskattas av insekter. Flera av dem har en påtaglig doft som många djur ogillar.

7. Gör ett miljövänligt insektsmedel

Vanlig hushållsrengöring såsom diskmedel kan hjälpa till att bekämpa problematiska insekter som bladlöss, sköldlöss, spinnkvalser, mjöllöss och rundbladloppor, plus en del vanligt förekommande växtsjukdomar.

Du kan tillverka ett eget insektsmedel hemma, som du regelbundet kan använda för att minska infestationer och förhindra att dina grönsaker attackeras. Se till att ingredienserna du använder är miljövänliga för att säkerställa att växterna inte skadas.

Gör din egen insektssprej genom att blanda 1 matsked mild såpa eller diskmedel med 1 liter varmt vatten. Rör om ordentligt och spreja över infesterade delar av dina växter. Blanda en ny mix inför varje användning.

8. Odla flera sorters grödor

Att ha flera olika sorters grönsaker och växter i din trädgård kan minska risken för skadeangrepp. Om du har ett stort odlingsland med samma typ av gröda kan den attackeras av stora svärmar av skadedjur som föredrar just den typen av växt.

Dela hellre upp dina odlingsbäddar i mindre stycken och plantera härdiga, lättskötta häckar mellan dem. Ett annat alternativ är att anlägga en stor bädd med ett variation av olika typer av grönsaker och örter. Välj vilka genom att läsa på om vilka växter som passar bäst intill varandra.

9. Använd kaffesump

Kaffesump är trädgårdsmästarens bästa vän. Den ger surare jord vilket passar perfekt för exempelvis tomatplantor, binder kväve i jorden, och har dessutom en avskräckande inverkan på skadedjur. Sniglar, snäckor och myror ogillar kaffesump, likaså gräshoppor avskyr den starka doften. Du kan till och med använda det för att avskräcka mullvadar!

Bild:tSephanie-Albert-Pixabay. Skräm bort trädgårdens skadegörare med kaffe.

10. Ta hjälp av citrusskal

Många insekter håller sig borta från citrusskal på grund av den intensiva doften. Om du har en myrinvasion i din trädgård kan du koka apelsin-, citron-, eller limeskal i vatten och sedan hälla den avsvalnade vätskan på drabbade områden för att skrämma bort deras kolonier.

11. Gör krysantemumsprej

Inte nog med att krysantemum är en vacker växt – den kan även hjälpa dig att hålla ohyran borta från dina odlingar. Blomman innehåller ett ämne kallat pyretrin, vilket tränger igenom insekternas exoskelett och påverkar deras nervsystem.

Du kan tillverka din egen krysantemumspray genom att koka 100 gram torkade blommor i 1 liter vatten i cirka 20 minuter. Sila vätskan, låt den svalna, och spreja den därefter över drabbade områden, glöm inte bladens undersidor.

12. Attrahera nyttiga insekter

Alla insekter är inte dåliga för din trädgård! Flera av dem kan hjälpa till i kampen mot bladlöss, sniglar och sköldlöss.

Plantera annueller och örter i din trädgård för att locka dit nyttoinsekter som nyckelpigor, som mer än gärna äter upp skadeinsekter åt dig.

Bekämpningsmedel: en summering

Trädgårdsskötsel och odling kan lätt förvandlas till en mardröm när dina växter drabbas av skadedjur och sjukdomar. Lyckligtvis finns det naturliga och miljövänliga alternativ som gör att du slipper använda giftiga kemikalier som i längden har en negativ inverkan på din trädgård och hälsa.

Allt du behöver för att skrämma bort hungriga insekter finns kanske redan i din skafferi.