Relaterade nyheter

    Text: Cathrine Bülow. Ska man köpa ekobyggmaterial är det bäst att bege sig till byggnadsvårdsbutikerna! Få renodlade ekobyggaffärer finns i Sverige. Och i de konventionella byggvarukedjorna, brädgårdarna, färg- och järnaffärerna saknas tyvärr oftast kunskap om hälsosamma, och miljöriktiga byggmaterial. Glädjande nog har vissa byggvaruhandlare på senare år dock tagit in ett begränsat ekobyggsortiment, med till exempel naturfiberisolering. Läs mer

    Det finns många kopplingar mellan ekobygg och byggnadsvård- som att bygga med anpassning till platsen och att använda naturmaterial. Förr i världen fanns ju inget annat. Från att man historiskt byggt med ett fåtal naturliga råvaror som grund har vi idag tusentals artiklar och fabrikat att välja på. Men det mesta är tyvärr inte särskilt miljöanpassat och sunt. Så återgå till de enkla naturbaserade produkterna med begripligt och beprövat innehåll!  Vänd dig till byggnadsvården även om du ska bygga nytt. Här hittar du bra produkter som plastfria färger,  naturfiberisolering och inte minst kunskap och hantverkarkontakter.

    I Tyskland är situationen annorlunda än i Sverige. I så gott som alla tyska städer finns speciella ekobyggaffärer. Det finns också ett större utbud av ekoinredning, till exempel  “naturmadrasser” och stoppade möbler med till exempel råg, tagel, ekobomull, naturgummi och anda naturmaterial. Några sådana produkter importeras till Sverige och du kan hitta dem om du letar på nätet.