
Sverige, som tillsammans med Island, var först i världen med att förbjuda asbest har halkat efter i asbestlagstiftningen i jämförelse med länder som England, Holland och Australien. Till exempel finns i Sverige inga krav, eller ens rekommendationer, på att avlägsna trasig och vittrad eternit, privatpersoner får utföra asbestarbeten och vi har länge haft de högsta tillåtna gränsvärdena för asbesfibrer i luft inom EU (!) på 100 000 fibrer per kubikmeter. Men nu skärps kraven, efter ett beslut i EU-parlamentet (hösten 2023). Den nya lagstiftningen innebär att:
- Sverige, och andra medlemsstater, måste sänka gränsen till 10 000 fibrer/m³ och har sex år på sig för att nå målet 2 000 fibrer/m³ (vilket redan är krav i Holland). Då krävs även känsligare utrustning som kan upptäcka tunnare fiber. I dag är polariserade ljusmikroskop med faskontrast standard, men i framtiden krävs elektronmikroskop.
- Nationella myndigheter måste upprätta register över certifierade utbildare och företag som utför asbestanalyser.
- Kraven på personlig skyddsutrustning skärps.
- En tre dagar lång utbildning blir obligatorisk för alla arbetstagare som kan tänkas komma i kontakt med asbest. Utbildningen ska upprepas, som minst, vart fjärde år.
Att lagstiftningen kring asbest skärps är bra men personer i branschen befarar att det kanske kommer att ändra så mycket i praktiken. Till skillnad mot i England ställs inga krav på “4-stage clearance”, där en oberoende besiktningsman ska kontrollera och godkänna saneringen och efterstädet innan arbetszonen rivs ner. Förbud mot asbesthantering av privatpersoner samt krav på att slitet asbestmaterial, som kan sprida fibrer, måste avlägnas saknas också i den nya lagstiftningen.