Text och bild: Cathrine Bülow. Sovplatsen är en speciellt viktig del av bostaden, där vi tillbringar en tredjedel av vår tid. Här ska kroppen återhämta sig. Inred sovrummet med naturmaterial och vilsamma färger, och se till att det är lättstädat och dammfritt.

Avstå från sängar tillverkade av spånplattor eller metall samt konventionella madrasser med miljöfarligt skumgummi, som kan frigöra hälsovådliga isocyanater, klister och andra kemikalier. Satsa istället på en säng i helträ med en madrass i naturmaterial. Sådana finns numera även på den svenska marknaden. Välj bäddtextilier i naturmaterial, helst av ekologiskt ursprung. Läs mer

Varför är inte konventionella madrasser bra?

Skumgummimadrasser

Konventionella madrasser innehåller en rad ohälsosamma ämnen och bör därför undvikas. Enklare sängar, som junior- och gästsängar består oftast av en enkel skumgummimadrass. Skumgummi är en oljeprodukt som kan frigöra hälsovådliga isocyanater och tillverkningen av den är miljöskadlig. Vid brand i skumgummi uppstår en mycket hälsofarlig rök.

Resårmadrasser

Den vanligaste madrasstypen i Sverige är resårmadrass med en liggmadrass ovanpå. Resårmadrassen består av spiralfjädrar och skumgummi (se ovan). Madrassens olika är vanligen sammanklistrade. Klister kan med tiden ansamlas i madrassens undre del. Det försämrar madrassens genomsläpplighet och förmåga att absorbera fukt. Dessutom kan giftiga lösningsmedel avges. Madrassöverdraget är ofta behandlat med olika kemikalier.

Elektromagnetisk strålning från sängen?

I Tyskland, där man kommit betydligt längre vad gäller ekologiskt byggande och inredning, anses resårmadrasser också olämpliga på grund av metallfjädrarna som kan skapa elektromagnetiska fält runt sängen. Även om det ännu inte är helt vetenskapligt bevisat, anser vissa tyska läkare med holistisk inriktning att det kan detta leda till sömnstörningar, huvudvärk, blodtrycksfall och humörsvängningar.

Vattensängar

Dessa bör man helt avstå från att använda. Sängarna innehåller mycket plaster och uppvärmningssystemet ger elektrosmog av den värsta sorten. Kroppen sjunker dessutom ner för långt i den mjuka vattensängen, vilket ofta leder till smärtor i korsryggen.

Ekologiska sängar och madrasser

Ekosäng från Grön Interiör
Ekosäng från Grön Interiör

Sängmöbeln

Välj en säng med massiv träram. En metallram är olämplig då den i likhet med resårmadrasserna leder till elektromagnetiska fält runt sängen. Sängramar i trä hittar man billigt i de flesta möbelbutiker. Läs mer under möbler.

Sängens fjädring

Fjädringen i sängen fås i konventionella sängar av metallfjädrar i madrassen. Det bör man dock avstå från och istället välja en madrass med inbyggda träspiraler eller en ribbotten som ligger under madrassen. Billiga ribbottnar är ofta fastklamrade i ramen eller i tygremsor. I en mer ergonomisk  ribbotten är ribborna istället fjädrande och ligger fast förankrade i skoningar av gummi eller mjuk plast. De dyrare modellerna är dessutom ofta konstruerade så att man kan höja och sänka fotändan. Sådana sängar knarrar och gnisslar heller inte.

Madrassen

En riktigt bra madrass består endast av naturmaterial och textilier med ekologiskt ursprung. Madrassen andas och tillåter fuktvandring. Utbudet av ekologiska madrasser i Sverige är begränsat, men ett fåtal leverantörer finns. En madrass stoppad med naturmaterial kan konstrueras på olika sätt. Ofta finns en hårdare kärna av råg, hampa, tagel eller kokosfibrer. Runt kärnan finns det sedan ett mjukare skikt av naturgummi, bomull och ull. Tyget är i regel av bomull. Även när det gäller madrasser av naturmaterial bör man se upp. Organiska material som är konventionellt odlade kan innehålla stora mängder restämnen i form av bekämpningsmedel i t.ex. bomull, malmedel i ull, mögelskyddsmedel i kokos och sisalfibrer. I naturgummi har man vid analyser funnit giftiga organiska svavelföroreningar. Satsa därför på en madrass som är testad och miljömärkt.

Naturmadrass med tagel, naturlatex, ull och bomullsöverdrag.

Naturfibrerna och textilierna ska helst komma från ekologiska odlingar. Kan man inte hitta en ekomadrass, kan en tagelmadrass vara ett bra alternativ. Den innehåller nästan inga kemikalier.