Spara energi: Välj rätt lampor och använd dem rätt

Text: Nikolas Palmgren. Vi är många som jagar det bästa elavtalet för att hitta den bästa billigaste kilowattimmen. Ska vi ha rörligt avtal eller fast? Ska vi använda någon tjänst som upphandlar elen åt oss? Trots detta glömmer vi ibland den billigaste elen som finns – den el vi inte använder!

Den största besparingen vi kan göra är ofta att se över hur mycket energi vi förbrukar i hemmet och försöka få ner den. Teknik, uppvärmning, vitvaror, lampor och annat drar ström, och ju mer effektiva vi kan vara desto billigare blir räkningen.
Låt oss ta en närmre titt på det här med lampor och se var du kan känna pengar.
Nya regler ger automatisk energibesparing
Sedan EU succesivt har skärpt sina regler kring lampor de senaste fem, tio åren har vi automatiskt fått mer energieffektiva lampor i hemmet. De gamla glödlamporna har fasats ut, inte helt utan motstånd från konsumenterna, men idag tycks det inte vara lika mycket motstånd mot de nya altrenativen.
Så oavsett om du har funderat på vilka lampor du använder sparar du el jämfört med för tio år sedan. Men det finns fortfarande skillnader mellan lamporna du hittar i butik.
Vilka lampor är bäst ur energisynpunkt?
LED-lampor
LED-lampor drar en bråkdel av energin jämfört med en traditionell glödlampa. En LED-lampa på 6W ger ungefär lika mycket ljus som en glödlampa på 40W, och det är lätt att inse att det är ett klart mer effektivt ur energisynpunkt.
Visst, en LED-lampa är dyrare att köpa, men om vi betänker att de kan brinna i upp till 50 000 timmar blir det i långa loppet en ganska billig lampa.
Lågenergilampor
Lågenergilampor är i själva verket ett ”lamppäron” med ett vikt lysrör inuti. De är inte fullt lika energisnåla som LED-lampor, och håller inte lika länge, men är fortfarande ett långt mycket bättre allternativ än de gamla glödlamporna.
Det kan skilja sig lite mellan olika fabrikanter, och detta är fortfarande en teknik i utveckling, men på det stora hela kan man säga att en lågenergilampa drar 25 % av elen jämfört med gamla glödlampor.
Halogenlampor
Halogenlampor är idag det mest energislukande alternativet och är (bara) upp till hälften så effektiva som traditionella glödlampor. Därför ser det ut som dessa också kommer förbjudas inom inte allt för lång tid.
Fördelen med halogenlampor är att de har maximal färgåtergivning och ger ett klart, skarpt ljus. Så det är många som ser detta som det enda fullgoda alternativet idag. Men som sagt, ur miljö- och energisynpunkt är halogenlampor det kanske sämsta valet.
Övriga tankar kring lampor och energi
När du har uppdaterat dina lampor spelar det naturligtvis också roll hur du använder dem. Det säger sig själv att du inte ska ha lampor tända när du inte är hemma och ska försöka släcka ner i rummen där du inte befinner dig.
Detta ska såklart inte gå till överdrift – det ska ju vara trevligt att vara hemma också!
Att installera dimmers är också ett klokt energispartips. På så sätt kan du sänka ljusstyrkan. I ett svep har du skapat ett mysigare ljus som i samma veva drar mindre ström. Du kan också fundera på att installera energieffektiva lysrör på platser där du vill ha ett klart, tydligt arbetsljus.
Till sist, Energi och Klimatrådgivningen säger att bytet till nya lampor har sänkt vår totala elförbrukning med 10 %. Använder du lamporna smart kan du få ner det ännu mer.

Skärmklippskribent

 

 

Nikolas Palmgren är en skribent som utanför skrivandet tycker om styrketräning i olika former, tunga vikter, att se sig omkring i världen och teknik. Hemma unnar han gärna sig en stunds hjärnaktivitet med konsol/datorspel. Niko intresserar sig av e-handel, företagande, entreprenörskap och sociala medier.