Hemmet är vår tredje hud – låt oss slippa byggifter in på bara kroppen

Skärmklipp Air

 

 

Källa: https://www.openaccessgovernment.org/indoor-air-pollution-public-health/51024, Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB, Velux 

Professor Stephen T Holgate anser att föroreningar i inomhusmiljön är negligerade riskfaktor för hälsan. Speciellt kan  exponering i barndomen och fosterstadiet bidra till ökad sjuklighet och dödlighet under senare livsår med kopplingar till bland annat astma, allergier, kognitiva avvikelser, kardiovaskulära sjukdomar,  demens, diabetes typ 2, Parkinsons etc. Holgate anser också att mögel tillsammans med andra kemiska ämnen kan interagera med varandra och öka riskerna. Han är inte den enda som oroas. Och inte den första.

Redan på 8o-talet kom till exempel den norske ekoarkitekten Bjorn Berges bok” Det siste syge hus” ut och professor Bornehagen är en svensk väckarklocka. Men har något förbättrats? Tveksamt. Alla nya miljöklassificeringar till trots.  Vi fortsätter att bygga in en massa kemikalier i våra hus och regelbundet kommer nya larm. Som det om PCB:er i köksinredning för ett tag sedan. Berge kallar bostaden för vår tredje hud- och precis som det spelar roll vad kläderna vi har på kroppen innehåller så påverkar det vår hälsa vad bostaden innehåller. Ingen borde behöva ha skadliga ämnen in på bara huden. Men det pratas nästan bara om de yttre luftföroreningarna. 

 För ett tag sedan släppte takfönsterföretaget Velux en film som på ett bra sätt illustrerar problemet med vår tids inomhusmiljö. Även om kopplingen till deras produkter känns ganska oklar… Möjligen att man kan vädra ganska effektivt med takfönster. Men vädring är inte lösningen. Vi måste börja i den andra änden och aldrig släppa “skiten” över tröskeln. Porta plaster och kemikalier, bygga och inreda med sunda material! Hur svårt kan det va?

Det är inte så svårt. Man är inte ens beroende av (vinstdrivande) klassificeringssystem för att klara av det. Det räcker med kritiskt tänkande, en basal materialkunskap och eventuellt en titt på säkerhetsdatabladen och innehållsdeklarationen( även om de skandalöst nog inte tar upp ämnen i låga koncentrationer). Det handlar om att välja det kända och beprövade före det okända och osäkra. Precis som man i matvarubutiken gärna väljer bort produkterna med en massa E-nummer i  istället för att lägga energi på att efterforska vad fassicken alla E-numren betyder.

Problemet är att det är MARKNADEN som styr i en värld som än så länge huvudsakligen går ut på att tjäna pengar, allt miljösnack till trots, och där vi konsumenter luras att tro att vi har en mångfald av säkra och miljögodkända produkter att välja på. Det påminner om müslihyllan i livsmedelsbutiken. Oj, vad mycket det finns att välja på, tänker man först. Tills man tittar på baksidan och inser att typ  80 % är tillverkat av Nestle.  Och sen visar det sig i tester att 80% av dem innehåller rester av Round Up.( Varför blir jag inte förvånad?)  Trots leende barn med äppelkinder på paketet. Och trots att Nestlé leder i miljöarbete enligt Dow Jones Sustainability Index. Och trots Livsmedelsverkets existens. I mataffären finns i alla fall ett alternativ. KRAV!  Men det finns inte för byggvaror ( eller..jo men det är en tysk märkning – Nature Plus- som så få känner till i Sverige att det knappat har någon relevans här ). Men du kan trots det fortfarande: tänka kritiskt, välja det kända för det okända, gå till byggnadsvårdsbutiken istället för till de stora kedjorna, köpa naturmaterial istället för syntetmaterial osv. Och du kan vara ett pain in the ass på din hyresvärd, din mäklare, din byggfirma mm och kräva fakta- Vi måste nog helt enkelt bli jobbiga och ifrågasättande. På samma sätt som när vi gå ut och äter lunch. För var så säker, lika lite som lunchrestaurangen  självmant kommer berätta att kycklingen kommer från Thailand och den ihjälplågade grisen är från Polen ( ett i dagarna uppmärksammat faktum), lika lite kommer din köksleverantör berätta att köksinredningen kan innehålla PCB:er. Frågan är om de själva ens känner till det…