En av Sveriges mest uppmärksammade ekovillor till salu

Erik Hedenstedt som färdigställde sitt experimentella och miljövänliga drömhus i Trosa under slutet av 2008 lägger nu ut sitt hus till försäljning under slutet av Maj.

Är det svårt att skiljas från huset?

-Ja, efter två års projektering och tre års provboende med många, många timmars engagemang är det nu dags att sälja min ”baby”, helt lätt är det inte!

 

Nuförtiden är många hus som byggs energisnåla, vad är det som är annorlunda med ditt hus?

-Skillnaden är bland annat att mitt hus inte bara är energisnålt med hjälp av krångliga tekniska prylar utan att det räcker med att värma både huset och varmvattnet med en liten vedkamin i vardagsrummet under smällkalla vintern. Dessutom är de flesta hus som kallas miljövänliga främst energisnåla, det är ovanligt att de dessutom är isolerade med linull och målade med lerfärger. Sunda naturmaterial som är bra för människan!

 

Tre år låter som ett långt provboende?

-Tanken var att jag bara skulle bo i och trimma in huset under ett år, men sen ”dök” både fru och barn upp och eftersom vi har trivts så otroligt bra har vi bott kvar. Det har också känts väldigt bra att min dotter under sina första levnadsår haft minimalt med plaster och kemikalier i sin hemmiljö.

Erik driver företaget Ekologiska Byggvaruhuset där man inriktat sig på grön teknik och naturbyggmaterial och naturfärger. Huset är ett resultat av hans mångåriga intresse för traditionella byggmaterial och miljöteknik.

Vad har varit bäst med huset?

Det är nog hur ljust huset känns inuti. Eller nej förresten, det är uteduschen och utebadkaret. Vi har pool också för att kyla solanläggningen i på sommaren, men jag måste säga att utebadkaret som jag själv faktiskt var emot från början har varit fantastiskt härligt. Att en stjärnklar natt i februari kliva i badkaret fyllt med brännhett solvärmt vatten när snön når upp till kanten är en väldigt speciell känsla.

 

Huset är ju ganska experimentellt, både tekniskt och estetiskt. Har det fungerat som det var tänkt?

-Visst har det varit lite justeringar och ändringar, men det mesta och viktigaste har fungerat bra. Energiförbrukningen har faktiskt varit lägre än väntat. Vi har byggt till ett skärmtak över entrén och vi har fått lov att montera en extra hängränna under solfångarna. Ventilationen med värmeåtervinning har givit fantastisk luftkvalitet men det tog ett tag med lite ändringar innan den blev tillräckligt tyst.

 

Varför flytta du om du trivs så bra?

-Ekologiskt byggande är både mitt jobb och mitt största intresse. Jag jobbar just nu med projekteringen av ett 25-tal miljövänliga lågenergivillor i Trosa och för att kunna genomföra det projektet behöver jag sälja huset.

 

Och när är det visning?

-Den 27 Maj. När huset visades förra gången kom 200-300 personer men då var det förstås många som mest var nyfikna. Jag hoppas att inte lika många dyker upp nu säger Erik Hedenstedt med ett skratt.

 

Läs mer om huset och försäljningen

på Fastighetsbyråns hemsida.