“Det ekologiska är viktigast i mitt nya kök”

Bild: Puustelli Miinus. Kök i trä/biokomposit

Anncie Olssons envishet gav henne Göteborgs första supermiljökök

När vi får tag på Anncie Olsson på mobiltelefonen håller hon just på att lossa ett flak grus på ett av byggena i Göteborg. Det är dagens sista körning med anläggningsbilen, sedan bär det av hemåt till det lilla huset på landet som nyligen fick Göteborgs första supermiljökök.

DSC_0152_web

Det blir många skratt när man pratar med Anncie Olsson. Hon verkar veta vad hon vill och går sina egna vägar. Som det här att hon valt att bo i ett hus på bara 45 kvadratmeter på landet utanför Göteborg. Eller att hon fortfarande kör lastbil vid 59 års ålder.

DSC_0196_web
Anncie Olsson vet vad hon vill och går sina egna vägar.

 

Miljövänligt rätt igenom

Anncies hus är från 1891. Hon flyttade in för tolv år sedan, vid midsommar 2004.
Bit för bit har hon renoverat huset, helst med tanke på miljö och hälsa.
– De har ju upptäckt att många av de färger de trodde var bra egentligen är giftiga. Mitt hus är byggt i timmer och innehåller inte mycket gift, och så får det gärna fortsätta. Så jag har målat hela köket med äggoljetempera och ekologiska färger, säger Anncie Olsson.

Anncie har ekorenoverat ett gammalt hus med timmerstomme.
Anncie har ekorenoverat ett gammalt hus med timmerstomme.

 

Isabelle McAllister inspirerarde

I ett nyhetsbrev från Byggmax dök det upp en film med inredaren och designern Isabelle McAllister, som berättade om sitt nyrenoverade kök.
– Av en händelse kollade jag på filmen och där berättade hon om Puustelli Miinusköket. Jag tänkte att ”det där måste jag ha”, så jag började googla och läsa mer om köket, säger Anncie Olsson.
– Det ekologiska var viktigast, men jag tycker att köket bara har en massa fördelar. Så jag bokade ett hembesök med butiken i Göteborg.

DSC_0195_web

Slumpen gjorde susen

Det fanns dock ett problem: Miinusköket såldes fortfarande inte i Göteborg vid den här tidpunkten (det kom till Göteborgsregionen när butiken i Kungsbacka öppnade i mars 2016).
Men slumpen var inte färdig med Anncie ännu. Kökssäljaren Angela i Puustellibutiken i Sisjön hörde av sig till Anncie, som åkte ner till butiken. Då var slumpen där igen.
– Av en händelse var det folk från Puustelli i Stockholm och Finland i butiken också, de höll på med en teveinspelning med Miinuskök. ”Då åker jag och tittar”, sa jag. ”Jag åker med”, sa Angela, och sagt och gjort, säger Anncie Olsson.

Litet kök kräver prioritering

 

DSC_0208_web
Anncie gillar att laga mat, gärna med gäster. Barn och barnbarn får gärna komma och tränga in sig i huset. Men under lång tid hade matlagningsintresset gått på sparlåga: ett kök bestående av en kokplatta och några hyllor kan få vem som helst att tappa intresset.
Nu var det viktigt att det blev praktiskt.
– Det blir ett litet kök, men jag ville ha in många funktioner. Och så ville jag ha upp både ugnen och diskmaskinen i arbetshöjd, säger Anncie Olsson.
Snyggt skulle det också vara eftersom hela köket syns väl från vardagsrummet.
– Jag tycker om att köket är lite annorlunda. Jag är ingen standardmänniska och gillar inte standardmiljöer. Jag gillar till exempel stommarna mycket, att det är så lite material.

Smidigt bygge

Processen från idé till färdigt kök är hon väldigt nöjd med. Hon satt tillsammans med Angela i flera timmar och ritade, både hemma och i köksbutiken. Från början gjorde de ett större U-format kök, men de bantade ner det för att slippa skåp framför fönstren och sänka kostnaden lite.
Anncie lät de hantverkare hon jobbat med tidigare förbereda köket för den nya inredningen: de rätade upp väggar och lade golv bland annat. Sedan kom Puustellis certifierade hantverkare och monterade hela inredningen. Monteringen blev nästan helt färdig på en och samma dag.
– Det här låter som en saga, men det finns ingenting att klaga på. Allt har gått så himla bra – jag säger till alla jag träffar att det varit en så härlig resa med köket, säger Anncie Olsson.

 

DSC_0183_web

Flyttar kök och berg

Hon är nöjd också med hur köket fungerar.
– Jag kommer på mig själv med att gå runt med ett leende på läpparna i köket. Jag är så otroligt nöjd – det känns som att vi har gjort allting rätt.
Med nyfikenhet, personlighet och lite envishet lyckades Anncie Olsson alltså ta Miinuskonceptet från Stockholm till Göteborg. Men det är klar, i sitt jobb är hon van vid att förflytta berg.
Och nyfikenheten fortsätter att ge nya insikter. När köket monterades upptäckte de att en av luckorna blivit fel. En ny lucka kom från fabriken, men den gamla felaktiga blev kvar.
– Så jag sågade itu luckfronten för att se hur den är uppbyggd. Och så tog jag en bild på den delade luckan och skickade till Angela, så att hon också skulle få se hur den ser ut inuti, säger Anncie Olsson med ett skratt.

 

Fakta – supermiljököket                                                                  

  Stomme: Biokomposit/björk, Lava Svart
 Lucka: Borstad furu TP23V, h49 Svart
 Bänkskiva: Keramik 7 mm, Coll Arancio Senapsgul
 Ho: Silgranit, Anthrazit Svart
 Maskiner: Siemens
 Per Torberger

Copywriter & skribent