Relaterade nyheter

  Text : Cathrine Bülow. Spackel förekommer i pastaform och pulver och används till utjämning av väggar eller golv innan tapetsering, målning eller golvläggning. Spackel kan innehålla giftiga ämnen som biocider och epoxi. Välj i första hand gipsspackel, i andra hand lätt- eller sandspackel utan tillsatser av biocider. Undvik helt tvåkomponentsspackel. Det går också bra att använda modellgips för spackling. Det är billigt och enkelt. Blanda bara ut lite gips i taget då det stelnar snabbt. Vattnet måste vara kallt. Annars blir spacklet grynigt. Läs mer

  Flytspackel används som ytavjämning på betonggolv innan golvbeläggningen läggs på. Flytspackel kan antingen vara portlandcementbaserat eller aluminiumcementbaserat.

  Flytspackelskandalerna uppstod när kasein blandades in i portlandscementspackel. Kasein som är ett protein bröts ner då fuktigheten översteg 75 % relativ fuktighet och bildade ammoniakgas, vilken i sin tur missfärgade golv samt ledde till elak lukt och hälsoproblem för de boende. Kaseinet har efter 1984 ersatts med andra tillsatsmedel, men hälsobesvären i de nybyggda bostäderna upphörde inte.

  Introduktionen av flytspackel har nämligen sammanfallit med användning av vattenbaserade golvlim och nya oprövade byggkemikalier. Golvmattor på fuktiga betonggolv har generellt visat sig vara en betydande orsak till det gigantiska problemet med sjuka hus. När plastmattor läggs på för fuktiga betonggolv sker nedbrytning av mjukgörare i plasten och förtvålning av mattlimmet. Under dessa betingelser bildades luktande alkoholer som n-butanol, 2-etylhexanol och andra flyktiga organiska ämnen i förhöjda halter. Lukten kan ibland påminna om hästpiss om ammoniakgaser finns med i bilden.

  Lägg endast golv på torra, rena ytor. Var extremt noggrann med att eventuellt betongunderlag är kruttorrt innan golvet läggs. Använd inga miljö- och hälsovidriga PVC-mattor och osunda byggkemikalier så slipper du dessa problem.

  Läs mer: http://www.sjukahus.se/