Varmt och vackert

Källa: Gård och torp.Vi är många som vill ha atmosfären och värmen från en kakelugn i vårt gamla hus. Härligast är kanske en gammal, men det finns massor av nytillverkade ugnar som är effektiva, vackra och värmande. Här får du Gård&Torps guide till nya kakelugnar som går att köpa i dag.

Kakelugnen – denna gudagåva från 1760-talet. Med den kloka konstruktionen där röken vindlade i gångar bakom kakel innan den for ut genom skorstenen tog man vara på värmen på ett helt nytt sätt. När kakelugnen började fabrikstillverkas runt 1800-talets mitt blev den därför mäkta populär. Sedan dess har inte så oerhört mycket hänt invändigt, men utvändigt har kakelugnen förnyats en del.
En gammal ugn passar oftast bäst i ett äldre hus och det finns begagnade nedmonterade kakelugnar att köpa, men det finns också en uppsjö nytillverkade kakelugnar i modern eller klassisk stil att välja bland.

Vissa modeller marknadsförs som ”putsad kakelugn” vilket i praktiken är en rörspis. Rörspisar, ”fattigmanskakelugnar”, har samma system av vindlande rökgångar som kakelugnar men är inte lika eleganta och värmer inte riktigt lika effektivt. För att se bilder av olika kakelugnar och läsa hela artikeln, klicka här.