Världens grönaste lyxhotell

Källa:Borta bra

Visst är det något hoppfullt med en exklusiv sparesort som lockar gäster med en aktivitet som sagoberättande under den vida stjärnhimlen?
Det är vad jag kallar äkta lyx.

 

Emirates’ Wolgan Valley Resort & Spa – beläget i en dalgång mitt bland Australiens UNESCO-listade Blue Mountains – har förstås fler exklusiva fördelar.

 

Hotellets 36 Heritagesviter har alla varsin inomhuspool och insynsskyddad utsikt över det vida landskapet utanför. I varje svit finns ett avskiljt sovrum, öppen spis och egen trädgård med veranda.
Kikaren ligger redo på rummet för den som vill spana på djur och natur från säkert avstånd, två mountainbikes står till tjänst på varje rum för dem som vill rakt ut i det vilda.

 

Allra mest exklusiv är hotellets enda Wolgansvit; 410 kvadrameter stor med gourmetkök, matsal och separat avdelning för tjänstefolket.

 

Hotellets spa är inrett med konst och skulpturer och behandlingarna utförs i privata rum, under de kallare månaderna vid en öppen brasa och resten av året under öppen himmel i privata trädgårdar.

 

Maten i restaurangen är så långt det går närodlad – en del hämtas från den egna ekologiska köksträdgården.
Hotellet har utsetts till världens första koldioxidneutrala lyxresort, eftersom man kompenserar för de utsläpp av växthusgaser man ger upphov till.
Det bästa vore självklart att designa ett hotell och en verksamhet som är så grön att det inte finns några utsläpp att kompensera bort – men vi har väl några år kvar till utvecklingen kommer dit.

 

Hotellet engagerar sig i att återplantera träd och andra växter som naturligt brukade finnas i området innan det befolkades av bofasta australiensare. Bland annat har hotellet medverkat vid återplanteringen av wollemiatallen, som fram till 1994 troddes vara utdöd sedan två miljoner år tillbaka eftersom den bara setts i fossil form.
Men 1994 hittades ett exemplar i en närliggande dal och sedan dess driver man upp plantor som planteras ut och får växa fritt i nationalparken.

 

Wolgan Valley är uppbyggt kring en 1800-talsgård och vid restaureringen och tillbyggnaden har man använt traditionella byggnadstekniker och lokalt hämtat virke. Man värnar dessutom om urbefolkningens traditioner och när resorten skulle börja byggas höll en aboriginstam en jordvändningsceremoni.
Enligt traditionella seder var man därefter noga med att inte ett enda träd fälldes under om- och tillbyggnaden.

 

Ja, ni hör. Wolgan Valley lägger verkligen manken till, i sin ambition att visa att hållbarhetstänk och lyx är två fullt förenliga grenar.

 Men det kostar förstås därefter. Närmare bestämt 1950 AUD – ungefär 13 700 kronor – för en natt. Och då snackar vi bara billigaste rumsmodellen.