Välj rätt trägolv till hemmets olika rum

I samarbete med Lundasnickerier. Trägolven har en lång tradition i Sverige och det är inte så konstigt att den här typen av golv är så populära.  Trägolv är vackra, varma och elastiska och därmed ryggvänliga att gå på.

Massiva trägolv består genomgående av samma träslag och infattar det klassiska brädgolvet, massiv parkett och kubbgolv. Förr bestod trägolv av kilsågade brädor där plankorna följde stockens avsmalnande form. Senare, i mitten av 1800-talet kom de parallellsågade raka plankorna. I slutet av 1800-talet lades många enkla brädgolv som var menade att täckas med kork- eller linoleummattor.

Trägolv

 

Det finns idag ett stort antal träslag att välja mellan, med olika färg, glans och hårdhet. Ekgolv är mycket populära. Askgolv och furugolv kommer tätt därefter och är också bra val med tanke på framtiden. Innan du väljer ett trägolv så ska du tänka på att de kan se mycket olika ut bland annat beroende på ytbehandling. Det är inte så dumt att betänka hur golvet kommer att passa ihop med husets stil och möblemang.

Lunda ny

 

Golv-trägolv

 

Trägolv som klarar lite mer

Då golvet ska klara lite mer så kan du tänka på olika sätt. Det är välkänt att ekgolv och andra hårda träslag är otroligt slitstarka. Om det finns ett befintligt massivt golv som bara behöver slipas och behandlas så kan det bli ett bra alternativ men som sagt en del trägolv var tänkta som undergolv och blir därmed inte så fina som “riktiga trägolv”.

Det finns också parkettgolv som är massiva golv. De är inte lika tjocka som trägolv som består av kompletta plankor. Men parkettgolven klarar skiftningar i luftfuktighet väldigt bra. En annan fördel är att de är enkla att lägga. Satsa på en tjock parkett, som du kan slipa flera gånger utan att golvet försämras.

 

Lunda2

 

Diskutera alltid den typ av trägolv som ni bör välja för ert hem med proffs. De kan förklara vad olika lösningar kommer att kosta och vad de innebär rent kvalitetsmässigt. Finns det barn och husdjur i hemmet så är det inte så dumt att välja massiva golv med lång livslängd. Gärna i ett lite hårdare träslag.

Ytbehandling gör stor skillnad

Kom ihåg att ytbehandlingen av ett trägolv kan göra att det blir stor skillnad på utseendet. Det finns olika metoder och alla har sina för och nackdelar. Lack kan se fint ut men då måste du också tänka på att det kan komma att krävas flera omgångar av lackning med jämna mellanrum för att golvet ska förbli fint, att golvet inte ekan punktfixas och att många lacker är miljöskadliga. Det finns också metoder som inte bara skyddar golvet utan också färgar det. Kanske vill du ha en djupare mörk färg eller så väljer du något som går i grått och vitt.

board-bricks-brickwork-269063

Med ett massivt trägolv så är det inte så svårt att renovera och göra om när du vill det. Med slipning och ytbehandling så blir det jämnt igen och du får den önskade färgnyansen.

Med tanke på framtiden

När du väljer trägolv så ska du tänka på framtiden. Visst är det bra om du kan spara pengar nu på golv som är vackra och enkla att lägga in. Men betänk vad som händer om tio år och om er livsstil stämmer överens med golvet. Det finns askgolv och furugolv, såväl som ekgolv, som är gjorda för att passa familjer perfekt. De är slitstarka, vackra och faktiskt mjuka och varma att gå på!

Behöver du hjälp med er inredning eller materialval? Kontakta Lundasnickerier.