Text:Nikolas Palmgren, frilansskribent.
Att lägga om tak är ett stort arbete. Och när du gör ett takbyte är det troligen den sista gången du byter tak – i alla fall på det huset. Så länge ska det hålla. Detta innebär att du måste välja ett tak som du kommer trivas med under lång tid och ett tak som inte kommer orsaka några problem.
Det är en kostsam renovering. Du måste utgå från en budget och se till att du har råd med hela projektet. Men helst ska det inte bara vara hållbart för ekonomin utan även för miljön. Så hur väljer du ett tak som passar husets stil, är prisvärt och bra ur miljöhänseende?
Låt oss gå igenom några punkter som kan guida dig i rätt riktning.
Den omgivende miljön
Ibland har du inte så stora valmöjligheter på grund av husen som ligger omkring ditt. För att huset ska smälta in och se naturligt ut i området är det ofta bäst att hålla sig till det som grannarna har. Faktum är att du kanske inte ens får byta till vilket tak du vill.
Om du kontaktar din kommun får du reda på vad som gäller just där du bor. Å andra sidan, vill du verkligen lägga, säg, ett aluminiumtak i ett område där alla andra har tegel? Om du börjar från den här änden får du reda på vilka alternativ du har.
Karaktären på ditt hus
Ofta berättar huset vilket typ av tak som blir snyggast. Byggstil, färg och vilken epok huset kommer ifrån signalerar vad som passar bäst. Ett gammalt hus kanske passar bäst med traditionellt tegel medan ett mer modernt hus kan ge större frihet i val av material.
Försök att känna in vad huset passar bäst med, eller om du är osäker, kontakta en kunnig byggare eller arkitekt som kan hjälpa dig och ge dig några alternativ.
Miljövänliga tak
Det bästa ur miljösynpunkt är att lägga tak som helt består av naturmaterial. Exempelvis vass- och halmtak gör inget avtryck i miljön. Å andra sidan kräver de en del underhåll, så vill du inte intressera dig för taket när det väl är på plats kanske det inte är bästa alternativet ändå.
Tegel är också ett naturmaterial och bra ur miljöhänseende. Tyvärr går det åt en hel del energi i framställningen – vilket gör att tegelpannan inte är helt oproblematisk. Betongpannan kräver mindre energi vid framställningen men innehåller cement som är ett tveksamt material ur miljösynpunkt. Jämfört med en del andra tak är betongpannan ändå ett okej alternativ.
Plåttak är de som kräver mest energi vid framställning, och är oftast det sämsta valet om man ser till miljön. Men det finns skillnader mellan plåttak. Läs här för mer information.
Underhåll och skötsel
Beroende på vilket tak du lägger finns det olika behov av skötsel. Tegelpannor är exempelvis ett snyggt, levande material som många föredrar. Men eftersom de är oregelbundna ökar risken för läckage. Betongpannor är å andra sidan tätare men riskerar istället att bli angripna av lavar.
Plåttak kräver ofta mindre skötsel och den glatta ytan gör att snö och annat glider av lättare. De kan vara lite dyrare, men håller länge.
Priset på taket
Det här är naturligtvis en viktig faktor, och du ska lägga upp en budget du klarar av. Har du inte råd med riktiga tegelpannor kanske betong ändå kan vara ett alternativ.
Men försök att ta med hela takets livslängd i beräkningen. Du bygger för framtiden, så tumma aldrig på kvaliteten på taket och försök inte kompromissa för mycket med hur du vill att ditt tak ska se ut och vilket avtryck det ger i miljön. Kanske kan du skjuta lite på renovering inomhus som inte är lika brådskande för att frigöra pengar till det tak du verkligen vill ha.
Ta dig tid
Det viktiga är att du inte förhastar dig och riskerar att välja något du ångrar. Ta med allt i beräkningen – från utseende och funktion till priset och miljöfaktorerna. Sätt dig ner, ta dig tid och välj ett tak för framtiden.