Tips för miljösmart köksbelysning

Text: Nikolas Palmgren. Hur du planerar köksbelysningen har stor betydelse för trivsel och funktion. Oavsett hur mycket du lägger ner på det stilrena kylskåpet, de snygga bänkytorna och det schackrutiga golvet saknas något om du glömmer lamporna. Har du inte bra belysning blir köket aldrig komplett.
Är du i färd med at renovera köket, ta dig tid att verkligen fundera ut vilken belysning du gillar, vilken typ av lampor som passar övrig inredning och vilken sorts belysning som är mest praktisk. Köket är ett rum med många funktioner och belysningen ska anpassas efter det.

 Ett rum för flera aktiviteter

 

Köket ska fungera som ett praktiskt rum där du arbetar och lagar mat, men också en plats där man samlas och umgås. Därför är det nödvändigt att installera olika typer av ljuskällor för olika användning.
Arbetsbelysning: När du arbetar vid spisen, diskhon eller på köksbänken är det bra att ha stark belysning. Det kan vara lysrör eller spotlights under köksskåp, en stark lampa ovanför spisen och kanske en ljusramp i taket med riktade ljuskällor mot spis och arbetsytor. Du ska tydligt se vad du gör.
Belysning vid köksbord: En kökslampa ska ge ett behagligt ljus över bordet eller köksön, men får absolut inte vara för stark och störande. Den ska accentuera matplatsen, och gärna sitta lite lågt. Har du ett långt köksbord kan det vara snyggt med två eller kanske tre kökslampor i linje.
Spotlights: Många väljer att installera spots i köket, vilket kan vara trevligt. Med en dimmer kopplad till dina spotlights har du chans att reglera nivån och få mysbelysning när köket blir en samlingsplats på festen. De kan också vara bra då du vill ha starkt allmänljus i hela rummet, exempelvis när du ska städa.
Men hur gör du för att göra ett så miljömässigt bra val som möjligt?

 

Välj miljövänliga lampor

En god nyhet är att du per automatik gör klokare miljöval än du gjorde förr i tiden. När vi hade traditionella glödlampor på marknaden använde de flesta dessa energislukare. Idag kan du inte välja de gamla glödlamporna längre utan får hålla dig till halogenlampor, lågenergilampor och LED-lampor. Men vilka av dessa är bäst ur miljösynpunkt?
Halogenlampor: Halogenlampor är idag det minst energieffektiva alternativet (även om de är mer en dubbelt så effektiva än gamla glödlampor). Många tycker dock att de har den bästa ljusåtergivningen och är därför populära till spotlights i köket. Om du väljer halogenspots, kom ihåg att följa installationsanvisningarna eller anlita ett proffs. De blir väldigt varma och felinstallationer innebär stor brandrisk.
LED-lampor: Ledlampor drar bara en bråkdel av energin jämfört med traditionella glödlampor och har mycket längre brinntid. Det är därför det bästa valet ur miljöhänseende. LED-lampor i spotlights blir heller inte så varma. Naturligtvis ska du följa säkerhetsföreskrifterna när du installerar, men instruktionerna är inte lika rigorösa som för halogenlampor.
Lågenergilampor: En lågenergilampa är ett vikt lysrör och går att få i de flesta modeller. De drar mindre ström än halogenlamporna men något mer än LED-lampor, så ur energisynpunkt är de ett ganska klokt val. Däremot innehåller de kvicksilver, även om det är en mycket liten mängd, och det är värt att komma ihåg att vi inte använder kvicksilver i några andra (nya) produkter längre. Det finns en anledning till det.
Till sist: När du renoverar köket, tänk på både boendemiljön och vilket avtryck du gör för miljön i stort. När det kommer till belysning är det ganska enkelt att fatta rätt beslut.