Smeden – en faluröd ekobyidyll utanför Jönköping

Text och bild: Cathrine Bülow

Året var 1988. Det var valår och sälarna dog. Bland Jönköpingspolitikerna föddes iden om att bygga en ekoby. Kommunen tillfrågade de personer som stod i tomt- och småhuskön om de var intresserade. De som nappade fick själva driva projektet. En vacker tomt i söderläge med cykelavstånd till Jönköping var målet när gruppen letade efter mark. Till slut föll valet på Ljungarum, 4 km utanför centrum med närhet till Strömsbergs herrgård och skogen.

Ekobyn Smeden utanför Jönköping

Husen är uppförda i naturliga och sunda byggmaterial. De är isolerade med ekofiber, har trägolv och bivaxlaserade väggar. Husen är förhållandevis välisolerade för sin tid. Arkitekter var Jan Moeschlin och Peo Oskarsson. Allt byggandsarbete utfördes av Mjöbäcks entrepenad.

Uppvärmningssystemet består av ackumulatortank med elpatron. Det finns 7, 5 m2 solfångare till varje lägenhet. Vissa av lägenheterna har vattenmantlade kakelugnar. Tanken var att ventilationen skulle vara av självdragstyp men felkonstruerade kanaldragningar gjorde att det inte fungerade. Det samma gäller de urinseparerande toaletterna. Urinrören kalkade igen och det var svårt att hitta bönder som kunde ta hand om urinen.

-Ekobyn är ett barn av sin tid, säger Pia. Idag hade man isolerat husen bättre, valt energieffektivare fönster och antagligen inte byggt dem på plintgrund.

Men på det stora hela är ändå invånarna byinvånarna nöjda. Mest värdesätts närheten till naturen och att husen är vackra och barnvänliga.

Fakta Ekobyar

Smeden är en av Sveriges dryga tjugo ekobyar. Ekobyar är en boendegemenskap där en hållbar livsstil eftersträvas. De flesta ekobyar består av radhus eller friliggande småhus som tillsammans bildar en bystruktur eller gruppbebyggelse. Oftast finns odlingar och alternativ energiteknik. Läs mer under kategorirubrik ekobyar.