Så väljer du rätt lampor för rätt plats

LED-belsyning
LED-belsyning

Text: Nikolas Palmgren. I och med EU:s skärpta regler kring lampor har lampmarknaden förändrats radikalt. Numera finns inte de traditionella glödlamporna kvar, om du inte valde att bunkra före förbudet, och du måste istället köpa lågenergilampor, LED-lampor eller halogenlampor.

Om du inte vet vad du ska välja – ur energisynpunkt eller utifrån vilket typ av ljus de ger – ska vi försöka reda ut begreppen här.

Varför bytte vi ut de gamla glödlamporna

Den gamla tekniken i lampor var onödigt energislukande, och den nya tekniken var helt enkelt överlägsen ur miljösynpunkt. Faktum är att vi i Sverige förväntas spara 10 procent av all hushållsel med de nya lamporna. Från den synvinkeln är det naturligtvis ett bra skifte.

Däremot höjdes en hel del oroliga röster i och med att glödlamporna fasades ut. Skulle vi kunna få så varmt eller skarpt ljus vi var vana vid? Var inte de nya lamporna onödigt dyra?

På den första frågan kan man diskutera resultatet. Det är ju inte samma lampor och egenskaperna är såklart annorlunda, men i och med att tekniken gått framåt kan du i stort sett få det ljus du vill. Du måste bara välja rätt typ av lampa.

På den andra frågan är svaret ett solklart nej. Tack vare att lamporna håller längre och drar mindre energi är de klart mer ekonomiska i det långa loppet trots att inköpspriset är högre.

Låt oss titta igenom lamptyperna.

Lågenergilampor

En lågenergilampa, som i själva verket är ett vikt lysrör innanför kåpan, kan ge olika sken beroende på vilken lampa du väljer. På förpackningen brukar lampans värde i Kelvingrader (K) visas (alternativt en kod) som visar vilken färgtemperatur lampan ger.

Grundläggande kan man säga att ju högre K, desto närmare klart dagsljus kommer du och ju lägre K desto varmare blir skenet. I stora drag passar de första bättre i offentliga lokaler medan de andra ger mer av ”mysljus”.

Här kan du jämföra olika lampors färgtemperatur mer i detalj.

LED-lampor

Förr var LED-lampor inte ett perfekt alternativ för gamla glödlampor. Skenet upplevdes ofta som kallt, nästan blåaktigt, och passade inte så bra i hemmiljö. Men tekniken går framåt och idag går det att hitta LED-lampor med färgtemperatur för de flesta sammanhang.

Dessutom är LED-lampan överlägsen ur energisynpunkt. De drar lite ström och håller länge. Så ska du till exempel installera spotlights, där det kanske är omständigt att byta lampa, rekommenderas LED-lampan varmt.

Halogenlampor

Vill du komma nära den vanliga glödlampan är halogenlampan det bästa valet. De är långt ifrån så energieffektiva som lågenergilampor och speciellt LED-lampor, men å andra sidan får du ett ljus med maximal färgåtergivning och den färgtemperatur du vill.

Olyckligtvis, för de som vill ha halogenljuset, och lyckligtvis för miljön, kommer EU att skärpa kraven även för halogenlampor. Men om historien har visat något så kommer det nog fullgoda alternativ även då. Idag är det nog få som saknar glödlampan, och på samma sätt kommer nog få sakna de gamla halogenlamporna vid regelskärpningar.

Finns det en marknad brukar det komma nya produkter.