Så är livet i en ekoby

- Lättklinkerväggarna har fungerat väldigt bra. Medan hus i andra material här i byn har behövt renoveras, har mina väggar inte krävt något underhåll alls, berättar arkitekt Gunilla Dahmen om sitt lättklinkerhus Baskemölla Ekoby i Skåne.
Baskemölla ekoby
Baskemölla ekoby

Källa:WWF.se.  Längtar du efter riktig gemenskap, att dela livsstil och värderingar med din flock – och att leva mer hållbart? En av många rörelser som stödjer detta är ekobyrörelsen. Vi dyker ned i den nya ”gröna vågen”. Var kan man få en bättre uppfattning om ekobyrörelsen än på deras årliga möte? 2014 hålls det i ekobyn Zegg utanför Berlin och vi tar tåget dit.

I ett stort cirkustält möts över 550 människor från 38 länder. Många av dem bor redan i en ekoby, ett “community” eller ett sammanhang med flera andra. De har oftast ett gemensamt syfte med varför och hur de lever tillsammans. Bostäderna är allt från halmbalshus på landet, till mer ordinära hus i städer. Några bor väldigt fiffigt med solpaneler, egen vattenrening och separationstoaletter. Läs mer.