Renässans för linoleum

Källa:www.gardochtorp.se. Den slitstarka linoleummattan gjorde revolution när det slog igenom i början av 1900-talet. Nu har den fått en renässans när naturmaterial återigen är populära.

Linoleum passar i många olika miljöer – i såväl sekelskifteshus och i moderna nyfunkishem som i skolor och offentliga lokaler. Mycket tack vare sin slitstyrka och sin förmåga att självläka smårepor. I äldre hus eller sommarhus kan linoleummattor emellertid orsaka fuktproblem eftersom de är så täta. Om huset står kallt om vintern kan det bildas mögel under mattorna när markvärmen tränger upp genom golven.
 
Linoleummattan uppfanns av Frederic Walton i England på 1860-talet. Han lät linolja oxidera på juteväv vilket gjorde linoljan hård och blank. Det skulle dock dröja till sekelskiftet kring 1900 innan upptäckten slog igenom på allvar. Linoleummattan blev snabbt något av en revolution för de boende och användes vid den här tiden främst i utrymmen som man ville kosta på lite extra eftersom materialet var en dyrbar nymodighet.
Läs hela artikeln här.