Myndighetslarm från Tyskland: Isolering i miljontals hus världen över brandfarlig

Källa: Der Spiegel. Tyska myndigheter teg länge men har efter avslöjande från NDR och Der Spiegels egna tester erkänt hur brandfarlig cellplasten är. Frigolit är tillverkad av petroleum – och mycket brandfarligt visar brandtester som utförts av en arbetsgrupp på uppdrag av Bauministerkonferenz: Konserveringsmedel i produkten förhindrar inte brand.

– En brinnande  cellplastisolering leder till bildande av giftiga ångor och en våldsam brandspridning, säger Albrecht Broemme. Den nuvarande räddningstjänstchefen var 2005 chef för Berlins brandkår och ledde en brandbekämpning i ett flerbostadshus isolerat med cellplast. Till en början var elden begränsad till ett rum men den spreds sedan snabbt. -“Fasaden började att brinna och arbetade på sin egen eld med en mycket stark intensitet, och spreds sedan till vänster och höger, upp och in i andra lägenheter “, säger Broemme.

Mycket giftiga dioxiner bildas

“Vi räddde människor  i sista minuten”, minns han. Men två invånare dog trots det. Eftersom frigolitplattor innehåller det giftiga flamskyddsmedel HBCD bildar en sådan brand mycket giftiga dioxiner, säger Broemmer, vilket bekräftas av toxikologer.