Miljösmart byggande är mer än rätt byggmaterial

Text: Nikolas Palmgren. När du vill bygga ett så miljösmart boende som möjligt kan du hitta mycket  information om byggmaterial på den här sidan. Du kan läsa om allt som används från källare till nock – vilka material som är dåliga för miljön, vilka som är okej, och vilka som är att föredra för det ekologiska boendet.
Men det finns en faktor att fundera på när du väljer hur du bygger ditt hus förutom vad du använder dig av för byggmaterial: var det kommer ifrån, och kanske än viktigare, hur det kom till dig. Om vi som ett tankeexempel skulle säga att du beställde varje detalj till bygget separat från olika leverantörer – virket från ett ställe, gipsskivor från ett, kakel från ett, golvplankor från ett osv. – så skulle fraktavståndet sannolikt motsvara flera varv runt jorden.
Det är naturligtvis en dum idé rent ekonomiskt, men du skulle också göra ett stort avtryck på miljön oavsett om du valt det mest miljövänliga byggmaterialet du kan hitta på marknaden.
Frakt och logistik till husbygge
När du planerar din nybyggnation är det av yttersta vikt att du inte bara bestämmer vad du vill bygga med utan också hur och när du vill ha allting levererat. Skulle du anlita ett externt företag för hjälp med bud och frakt, vilket de allra flesta behöver göra, tjänar du något oerhört på att planera vilket material som behövs när och försöka samfrakta det som behövs samtidigt i största möjliga mån.
Det är grunden i all välplanerad logistik.
Detta är något som de stora byggföretagen vetat länge (men kanske mer på grund av de ökande kostnaderna när byggen står stilla än med miljön i fokus). På senare år har vi sett ett ökande intresse för ämnet och stora byggföretag som anlitar logistikfirmor för att få arbetet att flyta så enkelt som möjligt.
Det är något som du bör ta intryck av. Gör helt enkelt ett flödesschema när du planerar byggnationen så du vet exakt när materialet skall vara på plats. Det gör också att du får en renare byggarbetsplats där det går att arbeta enklare. Kom också ihåg att det blir en stor mängd avfall när du ska bygga ett hus. Kan du planera det så att soporna sorteras rätt och fraktas bort i jämna intervaller har du vunnit ännu mer.

Handla lokalt och minska resvägen

När det kommer till livsmedel blir vi mer och mer medvetna om värdet i att handla lokala produkter. En tomat behöver inte fraktas från Spanien (på sommaren) då vi kan välja en tomat som växt närmre där vi bor. När det kommer till byggmaterial måste vi börja tänka på samma sätt.
När du vet hur du vill att din nya bostad ska se ut, konsultera din närmsta brädgård och andra leverantörer i din närhet. Chansen är god att bara för att du vill ha, säg, marockanskt kakel behöver det inte fraktas över en hel kontinent. Det kanske redan finns lokalt. Och är det någon detalj som inte finns i din närhet kanske ska du överväga ett likvärdigt allternativ än att prompt beställa det du var inställd på från början.
Bygger man klokt kan man kompromissa om rätt saker.
Slutsats
Att bygga sitt eget hem innebär att du kan få det exakt som du vill ha det – och det är en glädje med byggnationen som du måste ha kvar. Du ska fortfarande skapa ditt drömhem. Men försök att ha miljön i bakhuvudet och hur långt allt byggmaterial behöver fraktas innan ditt hus är färdigt.
Om inte annat för att god logistik innebär en billigare byggprocess.

Sponsrad artikel