Hus av halm på Österlen

_IGP5974
Brantevik

Text: Cathrine Bülow 
Bland Österlens äppellundar, med en skymt av hav strax söder om Simrishamn. Där ligger några ovanliga hus. De är nämligen byggda av halm. Vitkalkade och vackra tittar de ut över havet. De ser ut som om de kommit seglande från Italien eller Sydfrankrike och landat här i en skånsk äppelodling. De kunde nog inte valt ett bättre läge med ljus från morgon till kväll.

Platsen bjuder på sköna vyer. Knotiga äppelträd. Blått hav. Mjuka kullar. Vajande säd i vinden.

Husen är snälla – mot sina gäster och sin omgivning. De består av rena, sunda naturmaterial och tar sin värme från sol och pellets. Kalla höst och vinterdagar – värmer det sina gäster vid eldstaden. På sommaren kan frukostfilen intas i växthuset och eftermiddagskaffet i trädgården- som övergår i det gemensamma, i bygemenskapen med de andra halmhusen och resten av byn. Byn med sina mötesplatser. En saluhall med lokalt odlade grönsaker och nybakat bröd. Konstgallerier och café. Här är det gott att leva och bo. Varför ska vi nöja oss med någonting mindre?

*Lillemor Husberg heter arkitekten som ritat halmhusen på Österlen

Fakta halmbalshus

Halm är döda stjälkar från sädeslag, såsom vete, havre, råg och korn. Att bygga hus med halm är en gammal metod. På Nordamerikas trädfattiga slätter byggde nybyggarna hus av torkat präriegräs. Tekniken förenklades avsevärt när halmbalspressen utvecklades under 1800-talet. Halm som byggmaterial har många fördelar. Halmen är billig eller gratis. Det är ett naturmaterial som ger ett sunt inomhusklimat om man utför byggnationen på rätt sätt. Den vanligaste tekniken går ut på att stapla halmbalar i en träregelkonstruktion men för mindre hus kan balarna vara bärande.

Källor:

http://www.husberg-arkab.se

Halmhus – en byggteknisk evaluering. Marcus Furby & Rickard Malm – Examensarbete – Chalmers Lindholmen University

Det längsta strået. Fakta om halmbalshus skrivet av Rolf Jacobsen på Gaia Arkitekter i Norge.