Hög tid för en nordisk, hållbar textilfiberproduktion

Linblommor
Lin

Text: Cathrine Bülow. Gång på gång har den miljö- och människovidriga textilproduktionen i s.k utvecklingsländer uppmärksammats av media.  Ikväll är det dax igen, i Kalla Fakta som granskat H&M:s verksamhet i Etiopien. Där en av företagets partners, shejk Al Amoudi, anklagas för brott mot mänskliga rättigheter och där landgrabbing, tvångsförflyttningar av människor med åtföljande våld är sammankopplat med bomullsproduktionen. Giftiga bekämpningsmedel, färgmedel och andra textila kemikalier leder också till stora miljö och hälsoproblem vid bomullsproduktion.

Trots alla larm har inte mycket hänt. Vi hittar samma gamla giftbomull i butikerna och en liten del ekologiskt producerad. Den delen behöver öka och vi behöver bli ännu bättre på att återanvända textilier.

hampaodling
Industrihampa

Men vi behöver också börja odla textilfibrer på våra breddgrader. Landsbygden blöder på folk, jordbruk läggs ner på löpande band och det öppna landskapet riskerar att växa igen. Här finns goda möjligheter att odla miljövänligt lin och industrihampa samt att framställa ull som ett alternativ till giftbomull av låg kvalitet. En uppmaning till politiker, landsbygdsutvecklare mm är att se över hur detta kan bli verklighet!

 

 

 

Skärmklipp-HMSe Kalla fakta på TV  ikväll eller på webben.

Läs mer om hemtextiler och miljö här.