Gift i plastgranar

Fler än var fjärde svensk (28 %) föredrar plastgran. Man kan t o m få den i rosa om man vill. Hela 45 % av norrlänningar har plastgran trots att furorna växer så tätt in på knuten. Expressen berättar att årets trend är julgrönar i avviknade kulör som chockrosa och silverfärgad. Journalisten och författren Monika Kauppi har skrivit ett kritiskt inlägg om de allt vanligare plastgranarna:

Hormongran
Det främsta motivet för att välja en gran i plast ska vara att man vill slippa barr. Men man slipper inte PVC* som kan vara mjukgjord med upp till 25-50 %  med DEHP:  en hormonstörande ftalat som är förbjuden i barnprodukter i EU.  Ftalater kanbland annat,  enligt en turkisk studie, ge unga pojkar bröst (gynecomasti).  Man noterade att pojkar med tuttar hade avsevärt högre halter ftalater i blodet än pojkar utan.    

(Att ämnena även kan krympa snoppar kan du läsa i den trevliga boken Impotensmadrassen).

Äter man den?!
Men hallå – man äter väl inte sin gran och inte heller leker man med den eller har den på huden, är den invändning som förmodligen någon har mot min ”plastskrämselpropaganda”.
Men hallå, svarar jag, det som avgår från granen till luften andas man in, vilket t o m kan vara värre ur giftupptagningssynpunkt! (läs mer i ovannämnda trevliga bok). 
Tänker på miljön…
Plastgranar har funnits i 10 år och Rusta rustar med fler färgglada modeller, Coop säljer omkring 5000 gröna per år, men Åhléns har tänkt till för man vill fasa ut miljöfarliga ämnen som PVC och har inte har hittat nån bra ersättare. Hurra, hurra!   FÖRBJUD ÖSTROGENGRANAR!   
Dessutom kan PVC, polyvinylklorid, lukta rätt illa, särskilt när den är ny.

Läs mer:

https://ekobyggportalen.se/sjuka-hus-byggifter/pvc/?display=true

http://www.montrealgazette.com/health/men/Plasticizer+tied+boys+breast+enlargement/2339376/story.htmlhttp://www.kemi.se/templates/News.aspx?id=4430
http://www.expressen.se/levabo/1.2255323/har-ar-arets-gran-rosa-och-metallic