Fem frågor till Karolina Axelsson, Temperamåleriet

Karolina Axelsson, Temperamåleriet
Karolina Axelsson, Temperamåleriet. Bild:per@myrehed.com

 Vad är speciellt med äggoljetempera, för och nackdelar?

– Äggoljetempera är naturlig, flexibel, allsidig o vackert reflekterande, tillåter mycket lek och effekter. Den kan användas på allt från tyg till lera, från golv till tak, ute såväl som inne. Nackdelarna är väl att den är omgärdad med så många myter o halvtaskiga generella recept. Roligast är att omvända inbitna linoljefärgsanvändare som uppvisar sådan skeptism tills de får hålla i penseln!

 

Hur har färgen använts historiskt?

— Det är en uråldrig färgtyp som varit vanligare i Sydeuropa genom århundradena. Den har använts i flera 1000 år och har en enorm lång hållbarhet. Kyrkan är idag en av de största användarna i Sverige. Michelangelo målade förresten också med ägg i sin färg.

 

Hur kom det sig att du började med äggoljetempera?
— Jag gjorde en karriärvändning och utbildade mig till byggnadsmålare som 35-åring vilket var rena lyckoruset! Men plastjoxet va inget för mig och av en slump kom jag över Jordens färg. Efter en kursdag var jag såld på äggoljetempera och visste att jag hittat min färg. 14 dagar senare hade jag sagt upp mig.

 

Idag är jag målare i första hand Penslar2men verksamheten står på tre ben; butiken, kurser samt måleriuppdrag – och glädjen ligger i mixen. Där ingår även familjen och allmän livsbalans. Jag rör mig med små medel och mycket återbruk. Föredrar det framför att jaga resultat.

 

Vet folk på stan vad äggoljetempera är?

–De som ”vet” målade korgar på 80-talet och tror att färgen är till för det. Med den inställningen missar man mycket av alla förfinade kunskaper kring färgens fantastiska möjligheter. Eller så har folk hört att den ruttnar – men ägget genomgår ju en molekylär förvandling i färgen så det stämmer inte alls.
Så, nä de flesta vet väldigt lite, många frågar- ”va sa du, äggolje-tempera”? Men jag är lika lycklig varje gång jag får berätta, svårt bara att få stopp på mig, haha!

 

Märker du av ett ökat intresse för naturliga byggmaterial?

— Ja. Fast jag tillhör ju de novisa själv och svaret speglar väl min egen hunger också. Jag kan färg och fann den optimala i äggoljetemperan. Men det är ju bara en del av många i ett bygge.

 

Färgprover2