
Relaterade nyheter
Bild och text: Cathrine Bülow. Avstå från tryckimpregnerat virke och kemiska träskyddsmedel till trämöbler, lekinstallationer eller annan trädgårdsinredning. Använd gärna speciellt tåligt virke som kärnvirke, al eller lärkträ som sedan ytbehandlas med en naturfärg eller en naturlig olja. Använd inget regnskogsvirke till dina utemöbler annat än om det kommer från certifierade odlingar. Satsa på naturmaterial i växthuset. Använd helst glas, välj bort miljöskadligt PVC och Polykarbonat, som innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Läs mer
Växthus
Växthus av glas
Ett glasväxthus är det bästa för miljön och även det snyggaste. Det finns färdiga glasväxthus att köpa. Eller om du är lite händig kan du tillverka ett av gamla fönster.
Växthus av gamla fönster kan bli mycket originella och vackra men de kräver en hel del hantverksskicklighet.
Växthus av plast
Välj bort miljöskadligt PVC och Polykarbonat, som innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Ett billig och enkelt växthus med plastfolie kan ordnas med en stabil trästomme som kläs med polyetenplast. Polytenplast är ekologiskt godtagbar, men kanske inte den snyggaste lösningen. Glöm inte ventilationen. Växthuset kan lätt bli överhettat.
Vinterträdgårdar, för- och nackdelar
Vinterträdgården fyller samma funktion som växthuset och kan bli ett välkommet grönt extrarum. Rätt planerade minskar de dessutom husets värmeförluster hos en dåligt isolerad yttervägg.
Felplanerade ökar de istället energiåtgången. En vinterträdgård kan minska ljusfallet från söderfönstren bakom vinterträdgården och därmed går huset minste om en del värmeinstrålning.
En vinterträdgård kräver alltid god ventilation och bra möjligheter till skuggning sommartid. Se till att ventilationen av rummen bakom den uppglasade vinterträdgården blir tillräcklig. Att nyttja vinterträdgården vintertid kan bli en stor energitjuv genom ett ökat uppvärmningsbehov.