Text : Cathrine Bülow. Många balkonger fungerar som upplag för cyklar och andra prylar. Men med lite planering och arbetsinsats kan den istället bli en grön, skön oas. Så varför inte ställa ner cykeln i källaren och skapa ett grönt rum där du kan njuta av sommarfrukostar och varma sensommarkvällar.

Om du odlar fleråriga växter, träd, buskar och perenner så kan du njuta av din balkong nästan hela året. Och även balkonggrönskan kan bidra till biologisk mångfald i liten skala med växter som lockar till sig fjärilar och humlor. För en miljövänlig och giftfri balkong, avstå från plastmöbler och plastgräs, tryckimpregnerade trätrallar och att använda träskyddsmedel till dina utemöbler. Givetvis ska du inte heller använda konstgödsel eller bekämpningsmedel på din balkong. Läs mer

Tänk först igenom vilka förutsättningar din balkong har. I vilket väderstreck ligger den? Är det blåsigt eller lä? Gassande varmt eller skuggigt? Välj växter som passar utifrån detta och försök förbättra eventuella nackdelar. T.ex. kan värmetåliga, stora växter minska solinstrålning på en balkong i söderläge. Spaljéer med tåliga och kraftiga klängväxter kan mildra blåst.

Skapa en trivsam och grön oas på liten yta

Golvet

Balkonggolv består vanligen av trist, grå betong. Med ett vackert frostsäkert klinker får du en helt annan känsla. Vill du ha greklandstouch kan du vitputsa golvet och kanske lägga lite mosaik i bruk. Även med enkla åtgärder som att lägga på en strå- eller trasmatta får du en mer ombonad känsla.

Man kan faktiskt även anlägga en gräsmatta på balkongen genom att så gräs, eller lägga färdig gräsmatta, i en låg zinklåda. Välj av miljöskäl bort tryckimpregnerat trallgolv, plastmattor och plastgräs.

Möblerna

Avstå från plastmöbler och att behandla trämöbler med giftiga träskyddsmedel. Välj istället trämöbler som du kan måla med naturfärger eller olja med någon naturolja.

Odlingskärl

För att lyckas med balkongodlingen är det helt avgörande med bra odlingskärl, bra jord och gödsling. Satsa på stora, djupa kärl som rymmer mycket jord. De håller näring och fukt bättre. Köp också en riktigtig bra odlingsjord och blanda i långtidsverkande, granulerad gödning och lite sand. Jorden kan annars bli för blöt och kompakt under vintern. Du kan även blanda i vattenkristaller som håller kvar fukt.

Läs mer om odlingskärl och hur du kan tillverka dina egna balkonglådor längst ner på sidan.

Växterna

Välj tåliga växter

Ett par träd, någon större buske och lite perenna blommor är en bra bas i balkongodlingen. Men för att du ska få dina växter att övervintra gäller det att välja rätt. En utomhusväxt i kruka påverkas mer av temperaturväxlingar än växter som står direkt i jorden. Ta reda på i vilken odlingszon du bor och välj växter som klarar minst två zoner till. Om du samplanterar växter i stora krukor eller lådor utjämnas temperaturväxlingarna något.

Rama in balkongen med stora växter och växtmöblera på höjden

Det ger ett frodigt intryck och du får plats med mer. Dessutom förbättras klimatet på balkongen ungefär som i en djungel. Stapla gärna krukor på stege och hyllor. Låt växterna klättra på väggen och hänga ner över kanten. Häng upp krukor i amplar, på spaljéer och på väggen. Man kan också sätta en stång eller en kraftig lina mellan balkongväggarna och hänga amplar i den. En snygg spaljé med klätterväxter som täcker över en del av öppningen skapar större avskildhet på din balkong. En fin grön struktur kan du få med t.ex humle, ormbunke, elefantgräs och funkia.

Välj stil

Balkongen blir i regel vackrast om man bestämmer sig för en sammanhållen färgskala på växtligheten och en viss stil som man trivs med. Kanske vill man ha en djungelkänsla med bambumattor, stora bladväxter, gräs och klängväxter. Eller så föredrar man en romantisk touch med gammeldags perenner som aklejor, stormhattar, vallmo, löjtnanshjärta, flox, pioner och buskrosor.

Medelhavskänsla får man med växter som citrus- och olivträd och kryddväxter som timjan rosmarin, basilika och salvia. Tänk på att sådana växter vill ha väldränerad jord och måste skyddas extra noga mot vinterkylan.   

Variera växtvalet

Välj växter i olika höjd, träd, buskar, klätterväxter och perenner. Variera med ettåriga sommarblommor. Ett par högre träd och större buskar ger ett lummigt inryck och ramar in balkongen. Fina balkongträd är till exempel syren, pärlrönn och prydnadskörsbär.

Ätbart

Egen balkongskörd av squash, chili, jordgubbar, tomater eller varför inte smultron att lägga i morgonfilen är fullt möjlig. Till och med ett litet (pelar)äppelträd kan man odla på en större balkong, eller ett småvuxet körsbärsträd, t.ex.  ‘Berit’. Välj svagväxande fruktträd som är ympade på grundstam. De växer sig inte allt för stora och ger frukt snabbare. Fråga på plantskolan.

Du kan även göra en blandodling och t.ex. så in sallad i blomodlingen eller  kryddväxter mellan blommande växter. Smultron och jordgubbar blir också fina i blomådan.

Potatis kan växa i en hink och bli klar lagom till midsommar om du väljer en tidig sort. Detsamma gäller hallon och rabarber — välj en svagväxande sort av rabarber, t.ex. ‘Victoria’.

Blåbär kan odlas i en rymlig kruka om du fyller den med kalkfri torvjord. Blåbärsbusken är vacker att se på hela året.

Det finns också många bärbuskar för balkongen att välja på, t.ex. vinbär, krusbär, eller om krukan står mot en spaljé, plommonträd eller persika? Persikan ‘Frost’ är tålig och bär frukt.

Sist men inte minst är örtkryddor bra och tåliga balkongväxter. Dessutom sprider de en härlig väldoft. Kryddplantor som salvia, mynta och citrontimjan står sig långt in på hösten.

Blommande växter

Balkongblomster finns i ett oändligt antal. Kaprifol, näva, klematis, lavendel och tåliga rosor för att nämna några bra balkongblommor.

Vad gäller rosor, köp helst rotäkta varianter. De är tåligare än förädlade. En fin ros är Honorine de Brabant, en Bourbon-ros som är frisk, tålig och med härlig doft. Blommar rikligt i juni-juli och återkommer på hösten med ytterligare en blomning. Andra bra rosor är ‘Rose de Rescht’, ‘Louise Odier’ och sorter ur Gallica-gruppen.

Prydnadsgräs vajar vackert i vinden och ger balkongen liv. De tål ofta torka och utgör en vacker kontrast till mer blommande och gröna bladväxter. Några vackra gräs som står sig långt in på växtsäsongen är: elefantgräs, brunt koppargräs, vitrandig japansk starr och miscanthusgräs med stora vippor som står kvar hela vintern. Gräset blir bara vackrare framåt vintern när frosten lägger sig på stråna.

Klätterväxter

Exempel på växter som kan klättra och ge insynsskydd är klematis, klängrosor, humle, luktärter, spanska flaggan, klockranka,fackelranka och blomman för dagen.

Växter som lockar fjärilar och humlor

Om du vill bidra till den biologiska mångfalden i liten skala och bjuda in fjärilar och humlor till din balkong ska du plantera doftande växter. För att locka fjärilar till balkongen kan du t.ex. odla ros på stam i en rymlig kruka som samplanteras med en lavendel, heliotrop, eller röd rudbeckia.

Fler exempel på växter som drar till sig fjärilar är:

 • Ettåriga: blomstertobak, ringblommor, luktärt och blåklint.
 • Buskar och träd: syren, hägg,  kaprifol, äpple, ginst, olvon, schersmin och syrenbudleja.
 • Perenner: kärleksört, timjan, brudslöja, isop, rosmarin och luktviol.
 • Lökväxter: pingstliljor, snöklocka och kungslilja.

Humlor är trevliga och oförargliga insekter som dessutom har den fördelen att de håller getingar och bin borta. Humlor ser färgerna blått och gult bäst, så blommor med dessa färger är att föredra för den som vill anlägga en humlerestaurang.

Precis som fjärilar så gillar humlor och bin kryddväxter som har mycket nektar, t.ex. mynta, timjan, rosmarin, oregano, lavendel, isop och citronmeliss.

Humlor tycker också om ärtväxter, helst blåa, som vallört, gurkört, oxtunga och blåeld. De gillar även bärbuskar och inte minst sälg eller någon annan videväxt som blommar tidigt på våren och ger humlorna den nektar de behöver.

Balkonggrönska året runt

Hösten

Det är inte bara sommartid som du kan ha glädje av din balkong. En lång och vacker balkonghöst får du om du väljer plantor som är vackra under en stor del av året: vintergröna växter och sådana med lång blomning, dekorativa bladverk, fina höstfärger eller frukter. Bladväxter som står sig länge är murgröna, skimmia med vackra röda bär, mörkgrön euforbia, helgonört, penningört, ajania med silverkantade blad  penningblad och silverek. Alunrot har vackra bladfärger som går från mörk purpur till silvergrönt. Stilbe, röd solhatt och blå perovskia är exempel på växter som blommar långt in på hösten.

Höstskötsel

Under hösten räcker det att vattna någon gång per vecka. Tänk på att inte gödsla perenner och träd för sent på växtsäsongen. Då hinner de inte gå i vila innan hösten kommer och kan skadas av frosten. Och glöm inte att peta ner lite vårlökar i din balkongodling!

Vintern

Även vintertid kan din balkong vara fin och prydas av vintergröna växter. T.ex. en högsmal barrväxt i en stor kruka eller mindre barrväxter i balkonglådor tillsammans med ljung.

Tänk på att skydda dina perenner som ska gå i vintervila från kyla och frost. Ställ något isolerande material under krukorna, till exempel frigolit. Linda in hela krukorna, även grenarna, med halm, gamla mattor, eller någon väv. Eller ställ krukorna i säckar som fylls med torra löv och tidningspapper. Låt inte växterna gå i ide för tidigt. Då kan de ruttna.

Vårskötsel

Det räcker att plantera om växterna c:a vart tredje år, men byt gärna det översta jordlagret varje vår. Tänk också på skydda växterna under vårkanten, då de annars kan bli överraskade av vårsolen och vakna för tidigt från vintervilan. En fiberduk skyddar både mot frost och uttorkning när jorden fortfarande är frusen.

Växter i ur och skur

Frosttåliga växter

 • Penséer och violer
 • Barrväxter
 • Ranunkler
 • Julrosor
 • Tusensköna
 • Murgröna
 • Tallmyrten
 • Vårblommande perenner
 • Vedartade kryddor som olika sorters timjan
 • Lökväxter som narcisser, scilla, snödroppar och pärlhyacinter m.fl.
 • Alunrot
 • Revsuga
 • Prydnadskål
 • Ljung
 • Höstaster
 • Kärleksört

Växter som tål stark sol

 • Silvernjurvinda
 • Doroteablomma — en suckulent som tål både sol och torka
 • Frövisare
 • Pelargoner
 • Echeveria är suckulenta växter som tål torka och trivs bra på en solig balkong under sommaren
 • Lavendel är en flerårig växt som trivs i full sol och tål torka. Hela växten doftar ljuvligt
 • Taklök
 • Lammöron
 • Maurandia trivs i skyddade, varma lägen. De passar både i amplar och längs med spaljeér
 • Silverek är en mycket tålig växt som klarar viss torka och som under gynnsamma förhållanden kan övervintra
 • Ettåriga växter som tål sol är t.ex. Helichrysum, Salvia, Pennisetum, Santolina

Växter som tål skugga

 • Brokgyckelblomster passar bra på den skuggiga balkongen. Den är lättodlad och fuktälskande
 • Fuchsia finns i mängder av varianter, hängande och upprätta. De flesta trivs bäst i ett skuggigt läge. Kan övervintra om de skyddas mot frost
 • Begonia är lättodlad och tål ett skuggigt läge
 • Flitiga Lisa/Lyckliga Lotta
 • Jättedaggkåpa är en perenn som tål det mesta. Sol eller skugga spelar ingen roll. Den tål också torka
 • Funkia är en perenn med vackra blad som står sig hela säsongen. Den gillar skuggiga lägen bäst
 • Vit skogsaster
 • Pelaridegran
 • Astlbe
 • Hasselört
 • Ros ‘Henri Martin’
 • Krypkornell
 • Dvärghäxa
 • Spetsmössa

Tillverka balkonglådor

För bästa resultat, tillverka ett par ordentligt stora odlingslådor i t.ex. trä eller metall och fyll dem med riktigt bra yrkesodlarjord och långtidsgödning. Höga och smala urnor/lådor är bättre än låga och breda. Isolera lådan invändigt med t.ex. frigolit om du vill odla perenner. Om du använder trälådor, klä insidan med plast som du gör små hål i, för att inte lådan ska ruttna. Fyll botten med lecakulor och gör ett litet dräneringshål i sidan, precis ovanför lecakulorna. En vattenslangstapp är guld värd eftersom balkongväxter lätt drabbas av vattenbrist och det är  jobbigt att skvimpa med vattenkannor.

Låda med vattensäng

För att slippa springa med vattenkannan ständigt, kan du också anlägga ett självbevattnande system — en så kallad “vattensäng”. Då klär du odlingskärlet med plast och för sedan ner ett dräneringsrör. Låt ena änden sticka upp över kanten och vattna sedan i röret. I övrigt tillverkas lådan som ovanstående.