Ekologiska villor och fritidshus

thumbnail_Mattias-Henriksson-1– Alla borde kunna bygga ekologiskt. Det behöver inte vara dyrare, säger Mattias Henriksson på Stenbackens Trähus i Piteå. Allt fler hustillverkare erbjuder ekologiska alternativ som vanligtvis kostar mer än konventionella hus. På Stenbackens Trähus såg man detta som en utmaning.

* Vi ville vända upp och ner på den bilden. Alla i husbyggartankar ska kunna välja ekologiskt. Det ska inte behöva bli dyrare, säger Mattias Henriksson, vd på Stenbackens Trähus.

Stenbackens Trähus ligger i Norrbotten ­ en region rik på trä som råvara och med många framgångsrika företag som förädlar skogen på olika sätt. Totalt erbjuder Stenbackens Trähus ett 20­tal modeller, alla stomresta och ekologiska trähus.

* Vi använder traditionella byggmetoder fast på nya innovativa sätt. Alla väggelement byggs inomhus och levereras sedan till aktuell tomt. Detta ger färre transporter och en renare byggmiljö. Ett stomrest hus är inte heller nyckelfärdigt, vilket ger kunden större variationsmöjligheter att utforma interiören själv, förklarar Mattias.

Stommen på Stenbackens Trähus består av 99% trä, isolering av träfiber och inga plaster. En nyhet och fördel för energiförbrukningen är också isoleringens tjocklek, 35 cm i standardutförande på alla villamodeller. Under 2017 tar företaget klivet från Norrbotten ut i resten av landet.

* Vi trivs med att vara en uppstickare och utmana branschen genom att erbjuda ett lågt utgångspris för en stomme med goda isolervärden. Genom att hålla nere antalet materialval, använda sig av hållbara naturliga invändiga material och är beredd att jobba lite själv ­ så får man i längden ett billigare hem ­ som också andas, avslutar Mattias. www.stenbackens.se

thumbnail_Mattias-Henriksson-2