Källa: puustellimiinus.se. Deras hus är unikt i Sverige, byggt av dem själva med material som ligger i den absoluta framkanten av utvecklingen.
– Vi är tio år för tidiga egentligen, säger Nika Sarlin, som tillsammans med maken Juha har byggt sitt ekologiska drömhus i Sollentuna norr om Stockholm.
Deras hus är unikt i Sverige, byggt av dem själva med material som ligger i den absoluta framkanten av utvecklingen.
– Vi är tio år för tidiga egentligen, säger Nika Sarlin, som tillsammans med maken Juha har byggt sitt ekologiska drömhus i Sollentuna norr om Stockholm.
Det är bara lite drygt ett år sedan de kunde flytta in i huset som tagit mycket av deras tid ända sedan 2012.
– Då fick vi bygglovet, men bygget kom igång först under 2013, berättar Nika Sarlin.
Bygget tog längre tid än de hade räknat med, men så är huset också något av en provkarta över framtidens miljövänliga byggmaterial. Flera av de material och tekniker Nika och Juha använt i sitt hus är väldigt nya. I några fall har de fått göra specialbeställningar hos tillverkare som ännu inte kommit igång med försäljningen av sina produkter, eller beställa produkter utomlands.
– Vi tvingades jobba mycket för att få köpa materialen vi ville ha, berättar Nika.
Nolltolerans mot giftiga byggmaterial
Men övertygelsen har varit starkare än hindren – giftiga byggmaterial går bort, helt enkelt.
– För mig handlar det om att vi ska bo i det här huset länge. Det känns skönt att veta att vi inte kommer att behöva andas in limrester resten av livet, säger Juha Sarlin.
Därför har de bland annat byggt väggar, tak och grund i foamglas, plywood och gips, och valt färger, tätskikt och annat som är så naturliga och utsläppsfria som möjligt.
– Rent allmänt undviker vi spånskivor, det är så mycket äckliga lim i dem, säger Juha.
Funktion och känsla
Den totala frånvaron av spånskivor var ett av skälen till att familjen valet föll på Miinus-konceptet när det var dags att inreda köket. Limmet i spånskivor innehåller vanligtvis mycket formaldehyd, vilket inte är bra för hälsan; detsamma gäller MDF-skivor.
Nika upptäckte Miinus när hon började leta efter köksinredning på nätet och kontaktade Puustelli. Hon berättar att de två makarna tänker på olika saker i byggandet.
– Jag går mer på proportionerna, känslan, att man ser trä överallt när man öppnar. Juha tänker mer på funktion, att ”om man står här blir det så, om man är två så funkar inte det …”. Vi kompletterar varandra, och då blir det bra.
Äntligen ett mörkt kök
Det ljusa golvet var redan valt. För att få kontrast föll tankarna på ett mörkt kök, något Nika länge drömt om.
– Rummet här är rätt stort, då fungerar det med ett mörkt kök. Jag gillar också att du kan ana björkträets struktur genom färgen i luckorna, säger Nika Sarlin.
Tålig bänkskiva i keramik
Skåpen saknar bakstycke och när luckorna är öppna syns den spektakulära grafittimålningen rätt igenom skåpen. Diskmaskinen fick komma upp i arbetshöjd och för bänkarna valdes keramiska bänkskivor i färgen Oxide Nero.
– Vi har inte haft ett så tåligt underlag som den keramiska skivan tidigare. På de här bänkarna kan du ställa heta kastruller och pannor utan att bänken tar skada, säger Juha.
Inredningen “inte farlig”
Över huvud taget är de väldigt nöjda med den känsla av kvalitet de får av köket. ”Det känns som att det kommer att bestå”, säger Nika. Hennes favoritdel av köket är köksön, Juhas är induktionshällen.
Att köket är ekologiskt märks egentligen inte i vardagen.
– Men det märks i känslan. Inredningen är inte farlig. Man kan andas inne, säger Nika Sarlin.
Inredningen i familjen Sarlins kök
Bänkskiva: 7 mm keramisk bänkskiva i färgen Oxide Nero
Hoar: Blanco Andano, nedfrästa
Köksblandare: Grohe Concetto och Oras Aventa
Vitvaror från Siemens