Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Spara ström – Smart hem

Forumindex El Spara ström – Smart hem

07 januari 2016 kl 23:57

eriklindtorp

Hej

Vi ska bygga nytt hus och då även installera en server som ska styra lampor, uttag och vårt värmessytem. Sk Smart hem. Vi kommer ha frånluftsvärmepump med vattenburen golvvärme och radiatorer på övervåningen.

Idé: Vi vill att vårt automatiserat system ska sänka värmen åt oss på dagarna när ingen är hemma mellan 08.00-16.00 med några grader.

Fråga: Kommer vi spara ström på detta eller går man plus minus noll då det krävs massa mer ström för att värma upp huset till normal temp igen innan vi kommer hem?

(Huset har 40cm tjocka väggar av märket Fiskarhedenvillan om det har betydelse).

Tack

27 september 2017 kl 08:35
RalfTheAlf
RalfTheAlf

Jag tror att det är väldigt svårt att svara på, då det beror på hur välisolerat huset är. Det vore dock en väldigt intressant ”case study”. Har du någon uppföljning på detta? 🙂

28 september 2017 kl 12:00
Marcel Berkelder
Marcel Berkelder

Hej.
Energi, dvs värmeförluster i byggnader räknar man enkelt förklarat som en funktion av skillnaden mellan inomhus och utomhus temperatur. (jmf Ohms lag, potentialskillnad. Bromsen, motståndet, är i husfallet, isoleringen) Sänker man inomhustemperaturen minskar värmebehovet. Tumregel ca 5% per grad. Så visst ger det en besparing att sänka inomhustemperaturen. Att det sedan behövs värmeenergi för att höja temperaturen är klart. Det som blandas ihop i detta är att effektbehovet blir större, momentant. Värmebehovet blir hur som helst lägre. (effekt är energi/tidsenhet, kWh/h = kW)
Det har gjorts ett otal forskningsprojekt kring detta. Redan på tidigt 80 tal var jag inblandat i ett sådant som visade att i tunga hus (betong) kan man åstadkommer 7-8 % värmebehovssänkning med natt/dag sänkning. Även på senare år har praktisk forskning visat att det finns effektiviseringspotentialer om 5-10% (vissa anger t o m högre). Tyngre hus har bättre förutsättning eftersom de kan lagra värme bättre. Isoleringen har inte just någon betydelse utan just värmelagringskapaciteten i byggnadskonstruktionen.
Tänk också på att temperaturfördröjningen vid sänkning och höjning kan skilja sig mellan olika byggnader beroende på värmetrögheten.

 

Hälsning, Marcel

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.