Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Om LED-lampor

Forumindex El Om LED-lampor

21 februari 2015 kl 15:22

johan56

Behöver du mer kunskap om LED-lampor och hur det fungerar. Du kan spara stora pengar på att byta din belysning. Vill du läsa om bra info om LED-lampor och LED-belysning så finns det en sajt som har mycket bra info.

22 februari 2015 kl 07:47
Marcel Berkelder
Marcel Berkelder

Det fins mycket information om LED belysning och ljuskällor på nätet. Navigera gärna runt och kolla in fler webbsidor. Utvecklingen går framåt. Led belysning har många fördelar och ljuskällorna blir både effektivare, har längre o längre livslängd och priserna sjunker. Därför är det intressant att bevaka flera sidor.
Detta skrivs febr 2015 och då ligger de bättre LEDlamporna med E27 sockel på ca 100 lumen per Watt. Även LED lysrör ligger på ca 100 lumen/Watt. SK service life time bör ligga på åtminstone 25-30 000 timmar. Priserna varierar mycket antagligen i paritet med kvalitet, men inte nödvändigtvis.
LEDlampor som ska ersätta glödlampor, som har en krage av kylelement är av äldre typ. DE är inte lika effektiva som de senaste modellerna, därför måste värme kylas bort. De har fortfarande en betydande del elenergi som inte blir ljus, utan värme.
Hälsn, Marcel

06 juli 2015 kl 22:31
Sneckarn
Sneckarn

Håller med föregående talare, LED kommer ta över från de belysningskällor som finns idag. LED är både mer effektiv, hållbar, ekonomisk och miljövänlig. Nästa år förbjuds även halogen och då bli alternativen få. Nätet erbjuder massor av information om LED. Du kan även hitta mer att läsa på ledgallerians fakta om LED bland annat. Där står en del matnyttigt att läsa.

21 februari 2017 kl 10:14
Sneckarn
Sneckarn

Försvann mina inlägg, jag gjorde ett ganska långt häromdagen men hittar det ej. Det var lite svårt att navigera sig fram på sidan måste jag vara ärlig och säga. Eller så är det bara jag som inte kan. 😉

27 april 2017 kl 21:59
Sneckarn
Sneckarn

Nu hörde jag att det fanns så mycket som upp till 175 lumen per watt 2 år senare. Om en svensk e-handel på internet läste jag låste, kolla länken, ledbleysning sen på alibaba.com läste jag om en ledprodukt som skulle ha 180 lumen per watt, men jag tror de överdriver ganska mycket. Nu stod det teoretiska lumen på den svenska sidan men hur teoretiskt kan det vara egentligen. Det finns en grupp på facebook där de anger de exakta lumen på vissa lamptyper. Jag har inte hittat den än men ska ta en extra koll. Men de lovar även upp till så mycket som 75.000 timmars livslängd det låter helt gaalet. Det är ju en halv livslängd. Hur går det ihop. Någon som läst hur de räknar där? Såvitt jag kan räkna är det ju knappt 3000 timmar på ett år.

28 april 2017 kl 09:03
Marcel Berkelder
Marcel Berkelder

Hej.

Ett år har 8760 timmar. Moderna LED lampor har en sk service life time. Tidigare (2105) skrev jag 25-30 000 h. Det är antalet timmar där ljusflödet håller en viss nivå. Kan anges med exempelvis L70 vilket betyder efter angivet antal timmar har lampan 70% av ursprungligt ljusflöde.
Service life time har ökat sedan 2015. Nu anges att den kan variera mellan 30 000 och 100 000 timmar.
Även ljusflöde i lumen/Watt har ökat och 125 lumen/Watt finns nu att köpa på affärer. Se upp dock för det kan variera. Oftast reas de med lägre prestanda ut och är billigare. Har också sett att Lågeenergilampor säljs till väldigt låga priser. LED har dock betydlig bättre prestanda såväl i ljusflöde per Watt som livslängd, än LE lampor. Det är framförallt på ljuspunkter där lampan är på länge som LED gör stor nytta.
LED har också fördelen att den tänder direkt och med full ljusstyrka när det är kallt (utelampor) Det förekommer dock utebelysningar som inte tål stark kyla och står då och blinkar snabbt. Det är de billigare exemplaren som har komponenter som inte tål lägre temp än -20. (normal användningstemperatur anges ofta -20 till +40 °C)
LED lampor med 175 lumen per Watt är nya exemplar som man kanske ska vara lite försikt med än så länge. De första exemplaren av en ny utvecklad produkt kan ha barnsjukdomar. Speciellt om man köper från inetrnetsiter som lightinthebox eller alibaba så är garantierna svåra att hävda.
Testet i Råd och Rön, feb 2017, visar att fabrikanternas uppgifter om lumen och Watt stämmer generellt rätt bra. De bästa lamporna (ur energisynpunkt) ligger på 125 lumen/Watt. Flera av Biltemas LED lampor klarar sig bra i testet. Naturligtvis finns det även andra märken som är bra. Vill du veta mer, läs testet på råd o röns hemsida (kräver inloggning eller 25 kr).
Normalt räknar man att en lampa i ett hem är på ca 1000 h/år. En utelampa som styrs av ljussensor är på ca 5000 h/år.

/Marcel

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.