Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Måla med kalkfärg på Easy up tapeter som sitter på spånskiva

Forumindex Övrigt Måla med kalkfärg på Easy up tapeter som sitter på spånskiva

16 juli 2018 kl 00:08

Zemlianika

Vi har ett hus byggt 1952. Det mesta av huset är byggt med spånskivor i innerväggar. Förra ägaren har i sovrummet tagit bort alla lager av tapet ända ner till plywood/spånskivan som väggen består av. Tapeten som därefter sattes upp är en Easy up tapet, med okänt innehåll (skulle kunna innehålla okända gifter). Vi vill nu renovera sovrummet och därför undrar jag vad som är smartast att göra. Vi vill måla med miljövänlig kalkfärg på väggarna och denna fäster fint på tapeten.

Ska vi först ta bort tapeten som vi inte vet vad den innehåller, med risk för att blöta upp plywood/spånskivan under då vi målar (frisläppa formaldehyd) eller ska vi behålla tapeten och måla direkt på den?

Eller finns det helt enkelt ett tredje bättre alternativ?

 

Mvh och MYCKET tacksam för svar!

Cecilia Scherman Ahl

 

18 augusti 2018 kl 12:13
Cathrine Bülow
Cathrine Bülow

Hej Cecilia!

En Easy up tapet innehåller mer plast än en vanlig papperstapet, både själva tapeten och i det specialtapetklister som används. Även om plast aldrig är bra så rör det sig dock om ganska snäll plast och inte om några ”gifter” så jag tycke inte att du beh känna oro för tapeten. Dock är plast alltid ogynnsam för inomhusmiljön då den inte kan andas och mellanlagra fukt. Detta avhjälper du ja dock bra med tex en kalkfärg.  De färger som säljs som kalkfärg innehåller dock i regel plast för förbättrad vidhäftning. En helt ren (äkta)  kalkfärg funkar nämligen bara på mineraliskt underlag.  Ett bra plastfritt val här är att använda tex Auros kalkkaseinfärg där vidhäftningen förbättras med kasein istället för med plast så att färgen fungerar även på organiskt underlag som tapter.  https://www.auro.se/tak-och-vaggfarg/grundering-och-specialfarg/info/product/445-200-kalkkaseinfarg-751-3-kg/. Lerfärg är ett annat alternativ om du vill ha en mineralisk yta. 

Lycka till, mvh Cathrine

 

 

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.