Vid problem med forumet, kontakta webbmästaren.

Källargolv

Forumindex Byggmaterial Källargolv

23 maj 2018 kl 19:34

Karolin Södermark

Vi har köpt ett 70talshus där vi rivit ut stora delar av golvet i källaren. Vad finns för bra alternativ att lägga? Rummen kommet vara kontor och lek/sportrum samt ett sorts allrum. Min man vill ha heltäckningsmattor för att få det mjukt och en varmare känsla. Finns det något vettigt att välja?

28 maj 2018 kl 09:15
Marcel Berkelder
Marcel Berkelder

Hej.

Innan ni börjar fundera på ytskikt i källarplanet, måste ni göra en professionell bedömning av källaren. Är den överhuvudtaget lämplig för de ändamål ni tänkt?
Hur är fuktskyddet? Riskerna för inträngande fukt utifrån? Finns det fungerande dränering, fungerar takavvattningen? Hur är marken runt huset, lutar den såsom den skall, är ytan hårdpackad? M a o kan regnvatten/smältvatten rinna bort från huset, på marken?

Hur fungerar ventilationen i källaren? Finns den överhuvudtaget, vad är det för typ? Självdrag, Frånluftsfläkt eller annat?
Om det brister på någon av punkterna ovan kan ni äventyra hela ert källarprojekt inom några år. Tyvärr är exemplen från fuktskadade källare, med röta och mögel, alldeles för många.

Mitt råd är att ta dit en sakkunnig på källare och fuktrisker. I samråd kan ni då komma fram till vad som kan vara lämpliga material för de ändamålen ni tänkt.
Finns det inga fuktskaderisker kan ni nog använda det mesta. Men så är det mycket sällan. Så fort det finns risk för fukt måste man vara mycket noga med materialval och byggteknik.
Fuktskaderisken är alltid högre i en källare eftersom väggarna är kallare och det ger kondensutfällning, samt att det alltid finns en stor risk att det kommer in regn/smältvatten utifrån.

Hälsningar, Marcel

 

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.