Myndighetslarm från Tyskland: Isolering i miljontals hus världen över brandfarlig

11 februari 2015

Källa: Der Spiegel. Tyska myndigheter teg länge men har efter avslöjande från NDR och Der Spiegels egna tester erkänt hur brandfarlig cellplasten är. Frigolit är tillverkad av petroleum – och mycket brandfarligt visar brandtester som utförts av en arbetsgrupp på uppdrag av Bauministerkonferenz: Konserveringsmedel i produkten förhindrar inte brand.

– En brinnande  cellplastisolering leder till bildande av giftiga ångor och en våldsam brandspridning, säger Albrecht Broemme. Den nuvarande räddningstjänstchefen var 2005 chef för Berlins brandkår och ledde en brandbekämpning i ett flerbostadshus isolerat med cellplast. Till en början var elden begränsad till ett rum men den spreds sedan snabbt. -”Fasaden började att brinna och arbetade på sin egen eld med en mycket stark intensitet, och spreds sedan till vänster och höger, upp och in i andra lägenheter ”, säger Broemme.

Mycket giftiga dioxiner bildas

”Vi räddde människor  i sista minuten”, minns han. Men två invånare dog trots det. Eftersom frigolitplattor innehåller det giftiga flamskyddsmedel HBCD bildar en sådan brand mycket giftiga dioxiner, säger Broemmer, vilket bekräftas av toxikologer. 

 

Kategorier